23/05/2014
Οι περισσότεροι λαγοκυνηγοί κολλάνε το κουτάβι σε ένα μεγάλο λαγόσκυλο για να το μάθει. Αυτό σε καμία περίπτωση δε μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα από την εκπαίδευση στην οποία τόσο καιρό αναφερόμαστε, ωστόσο δεν είναι κακό αρκεί να προσέξουμε το λαγόσκυλο (δασκαλος) να είναι πολύ επίμονο στον ντορό, μέτριας ταχύτητας (έως αργό) στην ιχνηλασία, άριστο στο ξεσήκωμα, και το κυριότερο να μην έχει κακές συνήθειες.
Εδώ ισχύει απόλυτα η λαϊκή φράση «Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις», πλην όμως υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος: Αν τον λαγό τον ξεσηκώνει το έμπειρο λαγόσκυλο τότε, ιδίως αν το κουτάβι δεν έχει ισχυρή προσωπικότητα και πρωτοβουλία, θα καταστεί σαφές από αυτό, ότι για να δει το λαγό, θα πρέπει να ακολουθεί το δάσκαλο κατά πόδι.
Έτσι, θα κοιτάζει συνεχώς που είναι το έμπειρο λαγόσκυλο για να μην το χάσει και γενικά θα είναι πάντα στη σκιά των άλλων λαγόσκυλων χωρίς να αναπτύσσει την ανάλογη πρωτοβουλία που είναι βασικό για ένα λαγόσκυλο. Αν όμως το κουτάβι έχει ισχυρή προσωπικότητα και πρωτοβουλία, δε θα παρουσιαστούν προβλήματα, αλλά αφού αρχίσει να ξεσηκώνει τους λαγούς, απαραίτητο είναι να βγαίνει συχνά μόνο του στον κυνηγότοπο για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.
Στην περίπτωση εκπαίδευσης με άλλο λαγόσκυλο, σχεδόν πάντα το κουτάβι μαθαίνει να "μασαέι" τους λαγούς γιατί υπάρχει διεκδίκηση του λαγού από το άλλο λαγόσκυλο. Θα πρέπει επίσης να προσέξουμε πολύ κατά στην ένταξη του στην ομάδα των άλλων λαγόσκυλων, παρακολουθώντας το μήπως αποκτήσει κακά "χούγια", οπότε θα το αποτραβήξουμε.
Απόσπασμα από το βιβλίο "Κυνήγι Λαγού" του Μανούσου Χαλκιαδάκη. Ο κύριος σκοπός του βιβλίου είναι μέσα από τις 352 σελίδες του, να μεταδώσει στο λαγοκυνηγό επίπεδο γνώσεων τέτοιο, ούτως ώστε αρχικά να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του την πραγματικότητα από τους μύθους γύρω από το κυνήγι του λαγού και στη συνέχεια να του αποκαλύψει πολλές απλές, αλλά αλάθητες τεχνικές για το προσοδοφόρο κυνήγι του. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια