Οι έξυπνοι σκύλοι αναγνωρίζουν μεγάλο πλήθος λέξεων

Οι έξυπνοι σκύλοι αναγνωρίζουν μεγάλο πλήθος λέξεων

Μπορεί να θεωρούμε ότι οι σκύλοι αναγνωρίζουν μόνο πολύ απλές, μονολεκτικές εντολές, αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική για τους χαρισματικούς σκύλους, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες. 

Όπως διαβάζουμε σε άρθρο της εφημερίδας Ναυτεμπορική, ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στην Ουγγαρία συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα Genius Dog Challenge και διαπίστωσαν ότι έξι σκύλοι που πήραν μέρος στο πρόγραμμα μπόρεσαν να μάθουν δεκάδες ονόματα παιχνιδιών και αντικειμένων. Κάποιοι από τους σκύλους έμαθαν περίπου 30 ονόματα και άλλοι πάνω από εκατό. «Οι χαρισματικοί σκύλοι μπορούν να μαθαίνουν ονόματα παιχνιδιών με εκπληκτική ταχύτητα» αναφέρει η Κλαούντια Φουγκάζα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους κατόχους των σκύλων να τους μαθαίνουν αρχικά έξι ονόματα παιχνιδιών και αντικειμένων κάθε εβδομάδα και στη συνέχεια ο αριθμός των ονομάτων που έπρεπε να μαθαίνουν οι σκύλοι κάθε εβδομάδα αυξήθηκε και από έξι έγιναν δώδεκα.

Όπως διαπιστώθηκε αρκετούς μήνες μετά την στιγμή που οι σκύλοι είχαν ακούσει αυτά τα ονόματα συνέχιζαν να τα θυμούνται. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο ρυθμός που αυτοί οι σκύλοι μαθαίνουν ονόματα και λέξεις είναι παρόμοιος με αυτόν που το κάνουν τα παιδιά ηλικίας 18 μηνών. Οι έξι σκύλοι ανήκουν σε μια ράτσα τσοπανόσκυλων και οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν αυτές οι εξαιρετικές νοητικές ικανότητες είναι γνώρισμα μόνο της συγκεκριμένης ράτσας ή υπάρχουν και άλλες με ανάλογες δυνατότητες. Όπως υποστηρίζουν ανάλογο επίπεδο νοημοσύνης διαθέτουν και οι γερμανικοί ποιμενικοί, μια ράτσα μικρών σε μέγεθος ποιμενικών σκύλων της Αυστραλίας, τα πεκινουά και κάποιοι ημίαιμοι σκύλοι.

«Οι σκύλοι μπορούν να αποτελέσουν πολύ καλά μοντέλα μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς καθώς αναπτύσσονται και εξελίσσονται σε ανθρώπινο περιβάλλον. Με αυτούς τους ταλαντούχους σκύλους έχουμε την μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε το πώς κάποια ζώα αντιλαμβάνονται και κατανοούν την ανθρώπινη ομιλία αλλά και το πώς μαθαίνοντας λέξεις επηρεάζεται ο τρόπος που σκεφτόμαστε και κατανοούμαι τον κόσμο» δηλώνει ο Άνταμ Μίκλοσιμ, μέλος του ερευνητικής ομάδας.

Πηγή: 
naftemporiki.gr