Οι σκύλοι είναι πολύ πιο έξυπνοι από όσο νομίζουμε

Οι σκύλοι είναι πολύ πιο έξυπνοι από όσο νομίζουμε

Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με έναν σκύλο, μπορούν να καταλάβουν πόσο σωστή είναι η φράση του τίτλου, ειδικά εμείς οι κυνηγοί που έχουμε άμεση επαφή με το σκύλο μας και επικοινωνούμε σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο μαζί του. Τώρα υπάρχουν και τα επιστημονικά δεδομένα που ενισχύουν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. 

Υπάρχει μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Comparative Psychology, η οποία μας λέει ότι οι σκύλοι μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα με τον εγκέφαλό τους από το να ανταποκρίνονται σε απλές εντολές του ιδιοκτήτη τους. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο στις ΗΠΑ, έχουν εντοπίσει στοιχεία που πιστοποιούν ότι οι σκύλοι έχουν την ικανότητα της αφηρημένης σκέψης, έχουν την ικανότητα να θυμούνται προηγούμενες δράσεις και να τις επαναλαμβάνουν στο μέλλον, στοιχείο που δείχνει πρώιμη ικανότητα μάθησης. 

Τέτοιες ικανότητες δείχνουν ανώτερα θηλαστικά, όπως τα δελφίνια, ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μία έρευνα να πιστοποιεί την ύπαρξη αντίστοιχων ικανοτήτων στους σκύλους. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν πειραματικά το δεδομένο αυτό, δημιουργώντας συνδυασμούς εντολών στη διαδικασία εκπαίδευσης των σκύλων, δεδομένο που έδειξε ότι υπάρχουν σημαντικά ανεπτυγμένες διεργασίες στο μυαλό ενός σκύλου. Μάλιστα, οι σκύλοι ήταν ικανοί να δημιουργούν τις δικές τους δραστηριότητες, κάτι που δείχνει ανεπτυγμένη εγκεφαλική λειτουργία. 

Η έρευνα έδειξε ότι έγκειται στην εκπαίδευση για να μπορεί ένας σκύλος να ξεδιπλώσει όλες τις ικανότητές του, ενώ η ηλικία του σκύλου δεν φαίνεται να αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει τη διαδικασία και την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης αυτής. 

Σκύλοι
Εκπαίδευση
Πηγή: 
https://mashable.com/article/dogs-intelligence-psychology-training