19/03/2015
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Καλφόπουλος-εκτροφέας εκπαιδευτής
Όταν τελείωνε η κυνηγετική περίοδο στη χώρα μας αποφάσισα να κλείσω τη φετινή κυνηγετική σεζόν μου πηγαίνοντας σε ένα αγαπημένο προορισμό, την Αυστρία.
Τέσσερα χρόνια είχαν περάσει από την τελευταία φορά που επισκέφτηκα αυτόν τον επίγειο παράδεισο. Για όσους έχουν ταξιδέψει στην Αυστρία θα κατανοούν πλήρως τι εννοώ. Οι εικόνες είναι μαγικές, ένα περιβάλλον με φανταστική χλωρίδα και πανίδα, με το πράσινο να κυριαρχεί από ερυθρές ελατόπευκες, αλπικά έλατα, φτέρες και βέβαια στις κορφές τα πανέμορφα λουλούδια του βουνού, τα έντελβάις.
Στην Αυστρία το κυνήγι θαρρείς πως είναι δίπλα σου. Είτε είσαι περιπατητής, είτε ορειβάτης δεν υπάρχει περίπτωση να μη συναντήσεις σε κάποιο δάσος κάποιο άγριο ζώο, είτε αυτό είναι ελάφι, ζαρκάδι, αγριογούρουνο κλπ.
Η πολιτεία δίνει μεγάλη έμφαση στο να μην καταστρέφεται το οικοσύστημα, γι αυτό και εάν κάποιος πετάξει πάνω από αυτή τη χώρα με αεροπλάνο, δεν θα δει σε καμία περίπτωση ένα είδος άναρχης δόμησης, όπως στη χώρα μας που ο καθένας, ο οποίος έχει τέσσερα στρέμματα και πάνω μπορεί και να χτίσει, όπου κι αν βρίσκεται το κτήμα του. Δυστυχώς το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και πέρασαν 190 χρόνια από τη σύσταση του ελληνικού κράτους.
Στην Αυστρία, λοιπόν, λειτουργεί, όπως και σε όλη την Ευρώπη, το κυνήγι σε ιδιωτική έκταση κατά 80%. Το άλλο 20% είναι κρατική γη που την διαχειρίζεται ο κατά τόπους δήμος. Η κρατική γη διανέμεται στους κυνηγούς με κλήρωση κάθε χρόνο ώστε να έχουν το δικό τους ζωτικό χώρο να ασκήσουν το κυνήγι τους. Βεβαίως το κυνήγι στη χώρα κατά μεγάλο ποσοστό βασίζεται σε μεγάλα θηράματα, όπως αγριογούρουνα και ελάφια. Όπως καταλαβαίνετε χρειάζεται ραβδωτό όπλο. Γι αυτό και οι κυνηγοί απαραιτήτως περνάνε σεμινάρια, όπως πέρασα και εγώ ένα ταχύρυθμο από τον πρόεδρο του clubHer. Ebner, στις κατά τόπους κυνηγετικές λέσχες και αφού τους πιστοποιήσουν ότι είναι προετοιμασμένοι να γνωρίζουν σωστή σκοποβολή, τεμαχισμό θηραμάτων, ανατομία θηραμάτων κλπ τότε έχουν την δυνατότητα να μπορούν να μπουν στα κτήματα και να απολαύσουν το κυνήγι τους.
Ήμουν καλεσμένος του φίλου μου, του Albin Reiterer που έχει κατάστημα στο κρατίδιο της νοτίου Αυστρίας Kärnten με πρωτεύουσα το Klagenfurt. Ο συγκεκριμένος τόπος έχει μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από 1300 π.Χ. Αρχαιολογικές ανασκαφές βρήκαν ευρήματα που πιστοποιούν ότι από εκεί περάσανε πολεμιστές της Μινωικής Κρήτης για ανταλλαγή εμπορευμάτων και γνωριμίες με νέους πολιτισμούς. Η ονομασία Karnten ή αλλιώς Καρινθία προέρχεται από τη λέξη Κορινθία. Πως αλλιώς, άλλωστε, στην κεντρικής πλατείας του κρατιδίου να υπάρχει ένα τεράστιο άγαλμα του Ηρακλή που σκοτώνει τον δράκο και το άγαλμα αυτό είναι φτιαγμένο από κάποιον Αυστριακό καλλιτέχνη το 1600.
Μεταγενέστερα ο συγκεκριμένος τόπος ήταν θέρετρο του Ναπολέοντα και της Ζοζεφίνας, λόγω των θερμών λουτρών στην περιοχή του Villach. Εκεί λοιπόν ο φίλος μου θα περίμενε για να περνάγαμε μαζί μια κυνηγετική ημέρα, ψάχνοντας με το βάχτελ του, που είναι αναγνωρισμένη ράτσα από την FCIγια μικρά θηράματα, για όσους δεν ξέρουν πως είναι, είναι σκύλος που μοιάζει με διασταύρωση επανιέλ με σέττερ. Θα ψάχναμε για μπεκάτσες και μετά θα καθόμασταν για καρτέρι αλεπούς σε κάποιους αυτοσχέδιους πύργους που είναι τοποθετημένοι σε κάποια ανοίγματα μέσα στα δάση.
Δεν θα αναλύσω με λεπτομέρεια το πώς πέρασε αυτή η κυνηγετική μέρα, μιας και δεν έκανα κάτι ιδιαίτερο απ’ το να προσπαθήσω να σκοπεύσω σε μεγάλες αποστάσεις 200 μέτρων αλεπούδες για τις οποίες εμείς οι Έλληνες κυνηγοί δεν είμαστε μαθημένοι για τέτοιου είδους σκόπευση. Θα εστιάσω, όμως, στην κεντρική ιδέα ότι σε όλη την Κεντρική και Νότια Ευρώπη το να κυνηγάς αλεπού και να θηρεύεις το χρόνο κάποιες, είναι ηθική υποχρέωση για εκείνους. Γιατί θεωρούνται διαχειριστές της φύσης, και διαχείριση χωρίς απομάκρυνση των επιβλαβών δεν είναι νοείται. Γι αυτό και το άρθρο μου έχει σκοπό να προτρέψει όλους του κυνηγούς της χώρας, κάθε χρόνο να προσπαθούν να θηρεύσουν μερικά επιβλαβή, ώστε να βοηθήσουν όλοι μαζί στην αειφόρο διαχείριση.
http://kurzhaarverginas.blogspot.gr/
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια