05/12/2022
Σε τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα αλλά και ολόκληρη τη Θεσσαλία αναδεικνύεται η πληθυσμιακή «έκρηξη» των αγριόχοιρων, καθώς τόσο οι τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες όσο και τα ζητήματα μετάδοσης ασθενειών (αφρικανική πανώλη των χοίρων) αλλά και τα θέματα οδικής ασφάλειας που προκύπτουν δημιουργούν σοβαρούς πονοκεφάλους στις αρχές.
Πως φτάσαμε όμως ένα αδρά επιδοτούμενο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας να εξελιχθεί σε εφιάλτη για τη χώρα, επιχειρήσαμε να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα, με τον πρόεδρο της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Ν. Σποράδων, Βαγγέλη Μπαλατσό, να μιλά στη LarissaPress για κακή εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας μάλιστα πως «το κράτος εγκλημάτησε με την ελεύθερη βοσκή». «Τα υβριδικά που προέκυψαν από τις διασταυρώσεις των αγριόχοιρων που ζουν στα δάση της χώρας μας με τα ήμερα γουρούνια τα οποία εκτρέφονταν σε μη φυλασσόμενες εγκαταστάσεις και δίχως επίβλεψη, καθώς επιδοτήθηκε η ελεύθερη βόσκηση, δημιούργησαν το πρόβλημα», εκτιμά ο κ. Μπαλατσός, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το υβρίδιο – σε αντίθεση με το αγριογούρουνο που γεννά 4 έως 6 μικρά – γεννά από 8 μέχρι και 15, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε να υπάρχουν δύο γέννες το χρόνο αντί για μία, πράγμα που οδήγησε σε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού τους.
«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα υπολογίζεται στις 600.000, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να φονευθούν τουλάχιστον τα μισά για να επανέλθουμε σε μια “φυσιολογική” εικόνα και ισορροπία, ωστόσο μέχρι στιγμή έχουν θηρευτεί μόλις 60.000 αγριόχοιροι», τονίζει ο κ. Μπαλατσός, δίνοντάς μας εντυπωσιακά στοιχεία και για τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με αυτά κατά την περσινή περίοδο και το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου θηρεύτηκαν περίπου 17.500 αγριόχοιροι, ενώ με την παράταση που δόθηκε μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου θηρεύτηκαν άλλα 1.900 αγριογούρουνα, σε νούμερα που μπορεί να δείχνουν εντυπωσιακά αλλά δεν πλησιάζουν τα όρια που τέθηκαν ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. «Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καταγράφοντας καθημερινά τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειές τους, το ζήτημα της πανώλης έχει κινητοποιήσει όλα τα Βαλκάνια, ενώ τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα με απώλειες ανθρώπινων ζωών συμβαίνουν συνεχώς στη χώρα και την περιοχή μας», προσθέτει ο κ. Μπαλατσός, προτείνοντας μάλιστα να δοθούν κονδύλια στους αγρότες ώστε να προχωρήσουν σε περιφράξεις των καλλιεργειών με ηλεκτροφόρους φράχτες.
«Φέτος η περίοδος ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου και η κάρπωση είναι απεριόριστη, ωστόσο εκτίμησή μας είναι πως τον Φεβρουάριο θα έχουμε και πάλι πρόβλημα με τους πληθυσμούς των αγριόχοιρων, καθώς η διαχείρισή τους κρίνεται ανεπαρκής», καταλήγει ο πρόεδρος της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, προτείνοντας έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για το συγκεκριμένο είδος από τις 20 Αυγούστου. Τέλος και απαντώντας σε ερώτηση της Larissapress σχετικά με τη χρήση «συρματοθηλιών» για τη θήρευση αγριόχοιρων ο κ. Μπαλατσός απέδωσε τέτοιες πρακτικές σε ασυνείδητους λαθροθήρες, υπογραμμίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν αφορούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ κάλεσε τους κυνηγούς να καταγγέλλουν τυχόν περιπτώσεις που θα πέσουν στην αντίληψή τους.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια