Βιβλίο για το κυνήγι του αγριόχοιρου

Το κυνήγι του αγριόχοιρου αποτελεί όχι απλώς μια συμβατική κυνηγετική δραστηριότητα αλλά τρόπο ζωής για πολλούς ανθρώπους. Ο Δημήτρης Ευμοιρίδης, μέλος του ΔΣ της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, αποφάσισε στο βιβλίο του «Το κυνήγι του αγριόχοιρου στην Ελλάδα» να αποτυπώσει τις εμπειρίες και το μεράκι για το κυνήγι αυτού του εμβληματικού θηράματος. Την κυνηγετική του δραστηριότητα, την οποία ξεκίνησε το 1972 σε ηλικία 14 ετών, συνεχίζει μέχρι σήμερα χωρίς διακοπή και ευελπιστεί να την ασκήσει για πολλά ακόμη χρόνια.

H υπερβολική του αγάπη και η αγωνία του για την μελλοντική εξέλιξη του κυνηγιού τον ώθησαν να κάνει κατάθεση ψυχής στο βιβλίο αυτό, ξεδιπλώνοντας και περιγράφοντας τις μοναδικές εμπειρίες 40 ετών, με αποκλειστικό σκοπό να βοηθήσει και να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη δραστηριότητα αυτή χωρίς ενδοιασμούς και προκαταλήψεις αλλά και να υπενθυμίσει στους παλιούς και έμπειρους κυνηγούς τις ευθύνες που τους αναλογούν. Το βιβλίο προσπαθεί να αναδείξει τα σημαντικά οφέλη που αποκομίζει ο άνθρωπος από την δραστηριότητα του κυνηγιού, όταν την ασκεί με ορθό και νόμιμο τρόπο, καταγράφοντας, παράλληλα, απλές αλλά και σημαντικές τεχνικές που μπορούν να αναδείξουν το μεγαλείο της κυνηγετικής ιδέας. 

Ο συγγραφέας επισημαίνει τον ομαδικό χαρακτήρα στο κυνήγι του αγριόχοιρου τονίζοντας την αξία της κυνηγετικής παιδείας, της γνώσης και της αποτελεσματικότητας των μελών που απαρτίζουν την ομάδα των κυνηγών. Παράλληλα, αποτυπώνει την κορυφαία για εκείνον στιγμή του κυνηγιού του αγριόχοιρου. «Είναι η ώρα που ο βασικός σκύλος της παρέας εντοπίζει τον αγριόχοιρο και με το χαρακτηριστικό γάβγισμά του (στάμπας ή δίωξης) υποδεικνύει την ακριβή του θέση, επιβεβαιώνοντας και δικαιώνοντας την επιλογή της παγάνας. Η αδρεναλίνη στο κόκκινο, τα συναισθήματα έντονα σε όλα τα μέλη της ομάδας, γιατί βλέπουν να καρποφορούν οι επίπονες προσπάθειες που κατέβαλαν, αναλύοντας τα λιγοστά σημάδια που άφησε το πανέξυπνο ζώο. Την άγρια αυτή ομορφιά είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια, πρέπει κανείς να την ζήσει στην πράξη για να καταλάβει το μεγαλείο των στιγμών που ζει ο κυνηγός.»

Ίσως ένα από τα αποσπάσματα που μπορεί να ξεχωρίσει κανείς είναι το σημείο όπου ο συγγραφέας μοιράζεται με τους αναγνώστες συμβουλές, από τον παππού του Νίκο, που έμειναν χαραγμένες στην ψυχή του μέχρι σήμερα, διαμορφώνοντας αποφασιστικά την κυνηγετική του συμπεριφορά.

«- Για να γίνεις καλός κυνηγός πρέπει πάνω από όλα να αγαπάς και να σέβεσαι το θήραμα, γιατί αυτό σου προσφέρει τόσα πολλά, χωρίς να σου ζητά τίποτα.

- Ποτέ δεν θα θεωρείς τον εαυτό σου τέλειο κυνηγό, γιατί το κυνήγι είναι όπως το σχολείο. Μαθαίνεις κάθε μέρα και κάτι καινούργιο. Η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ.

- Να μην είσαι εγωιστής και πλεονέκτης. Ουδέποτε να ανταγωνίζεσαι συνάδελφό σου.

- Να μην πυροβολείς ποτέ άσκοπα. Θα πατάς τη σκανδάλη μόνον όταν είσαι σίγουρος ότι βλέπεις το θήραμα και η απόσταση είναι ικανοποιητική.

- Να επιλέγεις το θήραμα αποφεύγοντας όσο μπορείς τα μεγάλα θηλυκά, γιατί οι έμπειρες μάνες είναι αυτές που μπορούν ευκολότερα να σου εξασφαλίσουν περισσότερα θηράματα την επόμενη περίοδο. Αυτός που αγαπά το κυνήγι θα πρέπει να σκέπτεται και την επόμενη μέρα.

- Όταν τραυματίζεις το θήραμα δεν θα το εγκαταλείπεις. Θα ασχοληθείς με αυτό έως ότου διαπιστώσεις την σοβαρότητα του τραύματός για να πράξεις ανάλογα.»

Ο κύριος Ευμοιρίδης στο βιβλίο του συνοψίζει το δικό του εμπειρικό καταστάλαγμα βοηθώντας τους νέους και ταξιδεύοντας τους παλαιότερους στη θύμηση των δύσκολων, αγνών, κυνηγετικών εξορμήσεων. Εκφράζοντας απόψεις, διδάσκοντας παραδοσιακές τεχνικές, φέρνοντας στο προσκήνιο νοσταλγικές λεπτομέρειες του χθες, σε συνδυασμό με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καταφέρνει να συνθέσει ένα όμορφο ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της θήρας του αγριόχοιρου στην Ελλάδα.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για τον πλέον χρήσιμο και απαραίτητο οδηγό για κάθε κυνηγό.

To «Το κυνήγι του αγριόχοιρου στην Ελλάδα» (ISBN 978-960-93-4088-5) κυκλοφόρησε στις 25-05-2012 και κοστίζει 15Ευρώ. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες ή ακόμη και να το αγοράσετε, συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος, στην ιστοσελίδα του βιβλίου http://www.devmiridis.gr