13/03/2015
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
Συγγενείς ανωμαλίες του οπισθίου τμήματος του βολβού τoυ οφθαλμού, που αφορούν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και το οπτικό νεύρο παρατηρούνται στα νεογνά και σε ζώα μικρής ηλικίας, τα οποία κατά την διάρκεια της ενδομήτριας ζωής προσβλήθηκαν από διάφορες λοιμώξεις, όπως η τοξοπλάσμωση.
Το οπτικό νεύρο είναι το νεύρο του ματιού, που κάνει μια σημαντική λειτουργία. Παίρνει τα οπτικά ερεθίσματα από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και τα μεταφέρει στον εγκέφαλο (στον ινιακό λοβό), όπου γίνεται και η επεξεργασία αυτών των ερεθισμάτων. Προσβολή των οπτικών ινών καλείται οπτική νευρίτιδα και οφείλεται σε διάφορες αιτίες.
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ο σπουδαιότερος από τους τρεις χιτώνες του οφθαλμού. Μέσα σε αυτόν επιτυγχάνεται η πρώτη φάση της λειτουργίας της όρασης. Συγκεκριμένα, εδώ επιτελείται η λειτουργία της μετατροπής της φωτεινής ενέργειας σε φωτεινό ερέθισμα. Το φωτεινό ερέθισμα, στη συνέχεια με την οπτική οδό, καταλήγει στην πληκτραία σχισμή του ινιακού λοβού, όπου με την κατάλληλη επεξεργασία έχουμε την αίσθηση του σχήματος, του χρώματος, του αντικειμένου κ.α. Για τις παθήσεις του αμφιβληστροειδή, που είναι πιο συχνές δυστυχώς, δεν υπάρχουν ούτε πολλά περιθώρια, ούτε πολλές λύσεις.
Οι παθήσεις του αμφιβληστροειδή και του οπτικού νεύρου, συνήθως εκδηλώνονται με κακή προσήλωση, το κουτάβι δεν παρακολουθεί καλά ή δεν παρακολουθεί καθόλου. Επίσης έχει παρατηρηθεί να εμφανίζει το κουτάβι στραβισμό ή νυσταγμό. Στο νυσταγμό τα μάτια τρέμουν, ενώ στον στραβισμό δεν μπορούν να εστιάσουν. Άλλες φορές πάλι, συνήθως από ασθένειες εκφυλιστικές ή κληρονομικές, που εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία βλάπτουν και αυτές σοβαρά την όραση.
Σε γέννες με πολλά κουτάβια που συνήθως τα μικρά γεννιούνται με μικρό σωματικό βάρος γέννησης, είναι δυνατόν λόγω της ανωριμότητας και της ατελούς ανάπτυξης των αγγείων και του αμφιβληστροειδή να εμφανιστεί η λεγόμενη αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας με διαφόρου βαθμού βαρύτητα. Σε πολλές των περιπτώσεων αυτών, μπορεί να προκληθεί ακόμη και αποκόλληση του αμφιβληστροειδή και τύφλωση.
Τέλος, σε σπάνιες περιπτώσεις στο εσωτερικό του βολβού μπορεί στα νεογέννητα κουτάβια και στα μικρής ηλικίας ζώα να αναπτυχθεί από τον αμφιβληστροειδή ένας κακοήθης όγκος, το ρετινοβλάστωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μάτι χάνει σιγά σιγά την όρασή του, αρχίζει να στραβίζει και μέσα από την κόρη μπορεί να διακρίνεται μία λευκωπή ή γυαλιστερή επιφάνεια, που δεν είναι τίποτα άλλο από την επιφάνεια του όγκου. Υπάρχει θεραπεία, αλλά πρέπει γρήγορα και έγκαιρα να εφαρμοστεί, γιατί σε προχωρημένες περιπτώσεις κινδυνεύει ακόμα και η ζωή του ζώου.
Το "ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ" ιδρύθηκε το 1982 με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για τα κατοικίδια ζώα. Διαθέτει δύο σύγχρονα ιατρεία, ένα στο κέντρο της Αθήνας και ένα στην Αργυρούπολη, και ένα άριστα εξοπλισμένο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστούν όλα τα είδη των προβλημάτων υγείας των ζώων. Ακόμη, στις καταπράσινες εγκαταστάσεις 16 στρεμμάτων του «ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ» ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στο Μαρκόπουλο Μεσογείων λειτουργεί ένα οργανωμένο ξενοδοχείο μικρών ζώων όπου μπορείτε να εμπιστευθείτε άφοβα τη φύλαξη του κυνηγόσκυλου σας. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια