23/04/2014
Το λαγόσκυλο ως ενήλικο, καλείται όχι μόνο να ξεμπερδέψει το λαβύρινθο των ιχνών του λαγού μέχρι το γιατάκι του, αλλά να παραμείνει σταθερά προσανατολισμένο στην ίδια ιχνηλασία και να μην ακολουθήσει ίχνη άλλου ή άλλων λαγών που είχαν διασταυρούμενες πορείες με το λαγό που ψάχνει.
Αν αυτό για έναν άνθρωπο μοιάζει ακατόρθωτο, για το σκυλί είναι εύκολο γιατί έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει τη μυρωδιά του λαγού που ψάχνει (που ιχνηλατεί), και να μη τη μπερδεύει με άλλον, τόσο κατά την ιχνηλασία όσο και κατά τη διάρκεια της καταδίωξης (στην περίπτωση που δύο σκυλιά καταδιώκουν μαζί δύο λαγούς στην ίδια περιοχή με αποτέλεσμα 2-3 φορές να διασταυρωθούν οι πορείες τους). Σήμερα, μεγάλος είναι ο αριθμός των λαγόσκυλων που ενώ ξέρουν ότι τα διασταυρούμενα ίχνη ανήκουν σε άλλο λαγό, εν τούτοις τα ακολουθούν παρατώντας την πρώτη ιχνηλασία μόλις αυτή μπει σε διαδρομή καθίσματος κι αρχίσουν οι πρώτες δυσκολίες (καβαλάνε τους λαγούς όπως λέμε).
Αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε λάθος εκπαίδευση, είτε γιατί ο δάσκαλος-λαγόσκυλο τους το μετέδωσε είτε γιατί εμείς κατά την εκπαίδευση δε δείξαμε την απαραίτητη επιμονή και αντί να περιμένουμε το κουτάβι, προχωρούσαμε συνεχώς. Το να επιμένουμε στον ίδιο λαγό, κατά την εκπαίδευση του κουταβιού, είναι το πλέον σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξουμε, γιατί έτσι το σκυλί καταγράφει στο υποσυνείδητο του ότι πρέπει να τελειώσει με τον πρώτο λαγό, γιατί αλλιώς δε θα του δώσουμε την ευκαιρία να ψάξει για άλλο (γι’ αυτό πρέπει να γίνεται η εκπαίδευση σε νεκρή κυνηγετική περίοδο, ούτως ώστε εμείς να μην έχουμε το άγχος της εύρεσης του θηράματος). Είναι σαν να κυνηγούμε έχοντας μόνο ένα φυσέκι, κι ξέρουμε πως αν αστοχήσουμε δε θα έχουμε άλλη ευκαιρία.
Την αμέσως επόμενη έξοδο, (αν είναι δυνατόν την επόμενη ημέρα πολύ πρωί), θα το οδηγήσουμε δεμένο στο σημείο που την προηγούμενη έχασε τον ντορό, και θα το λύσουμε. Αφού κάνει τη βόλτα του και κατουρήσει, θα ξαναπιάσει το ντορό. Εμείς ήρεμοι, ακίνητοι και αμίλητοι θα παρακολουθούμε. Αν δε καταφέρει να ξεσηκώσει το λαγό και τη δεύτερη μέρα, θα το δέσουμε και θα φύγουμε. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που πάνω στην απελπισία του μπερδευτεί και ακολουθήσει το ντορό άλλου λαγού, οπότε εμείς πρέπει αμέσως να το γυρίσουμε πίσω στον πρώτο λαγό.
Εδώ τίθεται ένα πολύ σημαντικό και εύλογο ερώτημα: Πώς εγώ (ο εκπαιδευτής) θα καταλάβω ότι το κουτάβι καβάλησε το ντορό του λαγού που μέχρι τώρα έψαχνε και πέρασε σε άλλο ντορό, αφού αν διασταυρώνονται οι πορείες των δύο λαγών η κίνηση του κουταβιού θα είναι συνεχόμενη χωρίς τίποτα ή σχεδόν τίποτα να προδίδει τη μετάβαση αυτή; Αρχικά, αν η ιχνηλασία εξελίσσεται ομαλά κι εμείς είμαστε ήρεμοι στη θέση μας δε πρόκειται στα καλά καθούμενα να ξεστρατίσει το κουτάβι από το ντορό, γιατί το λαγόσκυλο έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει τις μυρωδιές και να μην τις μπερδεύει. Μπορεί όμως κάποια στιγμή να μπερδευτεί σε πολλαπλά βήματα ή δύσκολο σταύρωμα, και να μη μπορεί να περάσει στην επόμενη ενότητα.
Τότε αρχίζει ο κίνδυνος να ξεστρατίσει το κουτάβι, ιδίως αν εκείνη τη στιγμή συμβεί να μετακινηθούμε εμείς παρασύροντας το. Γι’ αυτό παρακολουθούμε προσεκτικά το κουτάβι που ιχνηλατεί κι αποτυπώνουμε:
- τη ζωηράδα της όλης εικόνας που μας δείχνει με τις κινήσεις του καθώς ιχνηλατεί,
- την απόσταση που είχαν μεταξύ τους τα προηγούμενα σταυρώματα,
- την κατεύθυνση και το μήκος που έχουν οι ευθείες διαδρομές των διπλών βημάτων που ιχνηλατεί,
- το βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζει στην ιχνηλασία (πόσο μπερδεύεται και πόσο καθυστερεί).
Απόσπασμα από το βιβλίο "Κυνήγι Λαγού" του Μανούσου Χαλκιαδάκη. Ο κύριος σκοπός του βιβλίου είναι μέσα από τις 352 σελίδες του, να μεταδώσει στο λαγοκυνηγό επίπεδο γνώσεων τέτοιο, ούτως ώστε αρχικά να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του την πραγματικότητα από τους μύθους γύρω από το κυνήγι του λαγού και στη συνέχεια να του αποκαλύψει πολλές απλές, αλλά αλάθητες τεχνικές για το προσοδοφόρο κυνήγι του. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια