Ρεκόρ λαθροθηρίας ρινόκερων το 2015

Περισσότεροι από 1.300 ρινόκεροι σκοτώθηκαν από λαθροκυνηγούς στην Αφρική το περασμένο έτος, σημειώνοντας ρεκόρ από το 2008, όταν η Νότια Αφρική απαγόρευσε το εμπόριο κεράτων ρινόκερου, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

«Ο αριθμός των αφρικανικών ρινόκερων που σκοτώθηκαν από λαθροκυνηγούς αυξήθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά με τουλάχιστον 1.338 θανάτους ρινόκερων να έχουν επιβεβαιωθεί σε ολόκληρη την Αφρική το 2015», αναφέρει η έκθεση της ΜΚΟ. Η σφαγή των ρινόκερων οφείλεται στη ζήτηση για τα κέρατά τους σε χώρες της Ασίας όπως η Κίνα και το Βιετνάμ, όπου πιστεύεται ότι διαθέτουν ιαματικές ιδιότητες και αποτελούν σύμβολο κύρους. Το κέρατο του ρινόκερου αποτελείται κυρίως από κερατίνη, όπως και τα ανθρώπινα νύχια, αλλά στην Ασία πωλείται σε μορφή σκόνης ως υποτιθέμενη θεραπεία για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες, με τιμή 60.000 δολάρια ανά κιλό στη μαύρη αγορά.

Η διακίνηση των κεράτων εκτελείται από εξελιγμένα διακρατικά δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος, αναφέρει η IUCN. Το εμπόριο κεράτων ρινόκερου απαγορεύτηκε διεθνώς το 1977 αλλά μόλις το 2008 στη Νότια Αφρική, στην οποία εκτιμάται πως ζουν περίπου 20.000 ρινόκεροι ή το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού τους. Το 2015 η λαθροθηρία στη Νότια Αφρική μειώθηκε για πρώτη φορά, ενώ στην Κένυα σημειώθηκε πτώση για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Ωστόσο, παρά την αυξημένη επιτήρηση από φύλακες η ανησυχητική αύξηση της λαθροθηρίας συνεχίζεται σε άλλα γειτονικά κράτη της Νότιας Αφρικής, όπως η Ναμίμπια και η Ζιμπάμπουε, και συνολικά στην Αφρική ως ήπειρο. Οι οργανώσεις προστασίας απειλουμένων ζώων εκτιμούν πως απομένουν περίπου 20.000 νότιοι λευκοί ρινόκεροι στην Αφρική και 5.000 μαύροι ρινόκεροι, του νότιου και ανατολικού υποείδους. Τα υποείδη του βόρειου και δυτικού μαύρου ρινόκερου έχουν εξαφανιστεί, ενώ μόλις τρεις ρινόκεροι απομένουν από το βόρειο λευκό υποείδος.

Πηγή: 
Ναυτεμπορική