09/06/2015
Μία πρωτοποριακή συσκευή που μειώνει δραματικά το κόστος των ηλεκτρικών φραχτών προστασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Νότια Αφρική για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας των άκρως απειλούμενων ρινόκερων.
Η συσκευή που αναπτύχθηκε από το Νοτιοαφρικάνο μηχανικό Ερνστ Πρετόριους, χρησιμοποιεί δύο ακουστικούς αισθητήρες για την παρακολούθηση επεμβάσεων στους φράχτες σε απόσταση 800 μέτρων. Ο εφευρέτης προσεγγίστηκε πρόσφατα από τους διαχειριστές του Εθνικού Πάρκου Κρούγκερ της Νότιας Αφρικής για να καταδείξει τις δυνατότητες της συσκευής στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας.
«Η συσκευή συνδυάζει δύο ακουστικούς αισθητήρες σε μία μονάδα», εξηγεί ο Πρετόριους. «Ο ένας αισθητήρας παρακολουθεί τον ήχο του περιβάλλοντος και ο άλλος ακουστικός αισθητήρας μετρά τον ήχο του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τον ήχο στο φράχτη. Αν μετρηθεί η διαφορά μεταξύ των δύο τιμών, όλος ο περιβαλλοντικός ήχος αφαιρείται, και μπορεί να εντοπιστεί μία εισβολή από πολύ μεγάλη απόσταση», πρόσθεσε. Ο Πρετόριους, ο οποίος ξεκίνησε να διερευνά τη συγκεκριμένη τεχνολογία αφού παρατήρησε τις δυσκολίες ενός φίλου του αγρότη με κλέφτες ζώων, πιστεύει ότι η καινοτόμος περίφραξη είναι σχεδόν αδιαπέραστη.
«Μία μονάδα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή κάθε στύλου του φράχτη. Αυτό σημαίνει ότι για να αφαιρεθεί μία από τις μονάδες, θα πρέπει να σκαρφαλώσει κάποιος πρώτα στο στύλο σημαίνοντας ήδη το συναγερμό. Το σύστημα είναι αξιόπιστο, καθώς ο πλεονασμός μονάδων το προστατεύει από την εξωτερική διακοπή επικοινωνίας». Τα υπάρχοντα συστήματα βασίζονται σε ηλεκτρισμό ή οπτικές ίνες και μπορούν, αντίθετα, να παρακαμφθούν εύκολα κόβοντας την ίνα ή το ηλεκτρικό καλώδιο, σύμφωνα με τον Πρετόριους, που επισημαίνει ότι το σύστημά του είναι επιπλέον σημαντικά φθηνότερο. Για περίπου δέκα χιλιόμετρα φράχτη, εάν οι στύλοι βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων το κόστος θα είναι περίπου 330.000 ραντ ή 23.600 ευρώ. Η ίδια περίμετρος χρειάζεται το τετραπλάσιο κόστος για να καλυφθεί από ένα ολοκαίνουριο ηλεκτρικό φράχτη και το εξαπλάσιο για να καλυφθεί από ένα σύστημα οπτικών ινών.
Το αναγνωρισμένο με πατέντα σύστημα μπορεί να βρει πολλές εφαρμογές, όπως στην προστασία των συνόρων μεταξύ των χωρών ή την απαγόρευση κυνηγιού εκτός επιτρεπόμενων περιόδων. Η συσκευή προκάλεσε το ενδιαφέρον των διαχειριστών του Εθνικού Πάρκου Κρούγκερ της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι βρίσκονται εν μέσω μίας άνισης μάχης με τους λαθροκυνηγούς. Το 2014 μόνο σφαγιάστηκαν περισσότεροι από 1.000 ρινόκεροι στο πάρκο με στόχο την πώληση των κεράτων στη μαύρη αγορά, κυρίως στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και άλλες χώρες της Ασίας.