28/07/2014
Συνεχή είναι τα περιστατικά όπου το προσωπικό των κυνηγετικών οργανώσεων καλείται για να αντιμετωπιστούν περιστατικά με ασθενή, τραυματισμένα ή ανήμπορα να πετάξουν πτηνά.
Ειδικά μετά το τέλος της άνοιξης και μέχρι τα νεαρά πουλιά να ενηλικιωθούν και να μπορούν με ασφάλεια να πετάξουν ακόμη και μικρές καλοκαιρινές μπόρες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, καθώς τα νεαρά πέφτουν από τη φωλιά τους ή απομακρύνονται από τους γονείς τους.
Πρόσφατα, τέτοια γεγονότα συνέβησαν στο νομό Κιλκίς και τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο που ασκείται από τις κυνηγετικές οργανώσεις και σε αυτόν τον τομέα.
Έτσι πρόσφατα η εφημερίδα του Κιλκίς «ΜΑΧΗΤΗΣ» δημοσίευσαν σχετικό κείμενο, το οποίο παρουσιάζεται παρακάτω.
Ουσιαστικό και σημαντικό έργο από τους θηροφύλακες της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ στο νομό Κιλκίς
Το πόσο σημαντική συνεισφορά παρέχει στην προστασία της βιοποικιλότητας της ελληνικής φύσης ο θεσμός της θηροφύλαξης , που χρηματοδοτούν οι κατά τόπους ομοσπονδίες των κυνηγητικών συλλόγων στην Πατρίδα μας, αναδεικνύουν τα πάρα πολλά περιστατικά περίθαλψης αγρίων ζώων και πτηνών στα οποία εμπλέκονται καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Την θερινή περίοδο δεσπόζουσα θέση κατέχουν τα περιστατικά πού αφορούν σε πελαργούς και τα μικρά τους, καθώς λόγω των ισχυρών καταιγίδων, ατυχημάτων στα καλώδια της ΔΕΗ και προσκρούσεων σε οχήματα υπάρχουν πάρα πολλοί τραυματισμοί των.
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο Διευθυντής Υποστήριξης της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Δασολόγος κ. Κυριάκος Σκορδάς, «το ευτύχημα είναι ότι καταγράφεται υψηλή ευαισθητοποίηση από πλευράς των απλών πολιτών, πού φροντίζουν για την πληροφόρηση των κατά τόπους ομοσπονδιακών θηροφυλάκων, όπως στο περιστατικό της Παρασκευής 11.7.14 στην περιοχή της Γοργόπης στο κλιμάκιο των τοπικών θηροφυλάκων κκ Γεωργίου Δασκαλίνα και Ιορδάνη Παναγιωτίδη.
Αμέσως μετά προωθούνται σε διάφορα κέντρα περίθαλψης και αποκατάστασης σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές όχι με βάση συγκεκριμένο πλαίσιο αλλά κατά περίπτωση Κάτι που σηματοδοτεί την «Αχίλλειο πτέρνα» του όλου ζητήματος και αποτελεί τον αδύναμο κρίκο στην κατά τα λοιπά άριστη σχέση και συνεργασία μεταξύ Κυνηγετικών Συλλόγων, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και δασαρχείου», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Σκορδάς.