03/02/2015
Στη σχετική ανακοίνωση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης σημειώνονται τα ακόλουθα: Συμπληρώνονται φέτος 54 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης Ραμσάρ, στην ομώνυμη πόλη της Περσίας, για την προστασία των υγροτόπων.
Στην Ελλάδα αυτές οι επετειακές ημερομηνίες συντηρούν συχνά το αρχείο των δελτίων τύπου μερικών οργανώσεων και κάποιων υπουργείων, χωρίς να γίνεται κάποια ολοκληρωμένη δράση για την προστασία και διαχείριση των πολύπαθων υγροτοπικών οικοσυστημάτων της χώρας μας. Το αποτυχημένο μοντέλο απλής ανακήρυξης προστατευόμενων περιοχών αλλά και της μη εφαρμογής διαχείρισης συνεχίζεται. Το 100% των υγροτόπων της Ελλάδας απειλούνται με υποβάθμιση και καταστροφή ακόμη. Στο 80% το κυνήγι απαγορεύεται εδώ και δεκαετίες. Για αυτό το νόημα μιας παγκόσμιας ημέρας υγροτόπων πρέπει να είναι η άμεση εφαρμογή μέτρων ολοκληρωμένης διαχείρισης τους και όχι η «ονοματοθεσία σε προστατευόμενες περιοχές».
To γεγονός πως το μέτρο που τηρείται με «ευλάβεια» είναι οι προτάσεις απαγόρευσης θήρας πρέπει επιτέλους να αναθεωρηθεί. Ωστόσο στην Ελλάδα αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό, με συνέπεια τις ακραίες και υπερβολικές απαγορεύσεις των χρηστών, προκαλώντας την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Στις 31-12-2014 μετά επιτέλους από αρκετά χρόνια επιτράπηκε το ψάρεμα μέσα στα Καταφύγια Άγριας Ζωής, ανακουφίζοντας τους επαγγελματίες αλιείς ώστε να ασκούν την βιοποριστική τους δραστηριότητα νόμιμα. Οι υγρότοποι απαιτούν μέτρα διαχείρισης και όχι αφορισμούς. Ο κυνηγετικός κόσμος βλέπει εδώ και δεκαετίες να έχει αποδιωχθεί από τα μέρη που παραδοσιακά ασκούσε το κυνήγι, αλλά οι υγρότοποι να εξακολουθούν να υποβαθμίζονται και να κινδυνεύουν. Το παράδειγμα της άσκησης της θήρας στον Αμβρακικό Κόλπο έχει ήδη δώσει θετικά αποτελέσματα δείχνοντας το δρόμο της άσκησης διαχείρισης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους παραδοσιακούς χρήστες.