Τα νησιά Γκαλαπάγκος στο Google Street View

Οι γιγάντιες χελώνες των νησιών Γκαλαπάγκος έχουν υπάρξει γενναίοι επιζώντες εδώ και αιώνες, αλλά τα τελευταία εκατό χρόνια ήταν δύσκολα.

Τόσο πολύ που οι εξερευνητές του 16ου αιώνα στην πραγματικότητα ονόμασαν το αρχιπέλαγος «galápago» από την παλιά ισπανική λέξη χελώνα. Οι αρουραίοι και οι πεινασμένοι ναύτες που τους ακολούθησαν προκάλεσαν μείωση στον αριθμό των χελωνών, σχεδόν καθιστώντας τες είδος προς εξαφάνιση.

Σήμερα, χάρη στη δημιουργία κέντρων αναπαραγωγής χελώνας και τα προγράμματα εξάλειψης των χωροκατακτητικών ειδών διενεργείται από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ, τη Διεύθυνση του Εθνικού Πάρκου των Γκαλαπάγκος και του Ιδρύματος Charles Darwin, η γιγάντια χελώνα επέστρεψε. Και τώρα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις γιγαντιαίες χελώνες στα Γκαλαπάγκος με το Street View στο Google Maps.

Το 2013, η Google συνεργάστηκε με το ίδρυμα Charles Darwin και το Εθνικό Πάρκο στα Γκαλαπάγκος για να συλλέξει εικόνες 360ο από τοπία και την άγρια φύση των Γκαλαπάγκος. Πέρσι, επεκτείναμε τη συνεργασία μας με το πρόγραμμα δανεισμού και στείλαμε το Street View Trekker πίσω στα Γκαλαπάγκος, έτσι ώστε οι συνεργάτες μας να μπορούν να συλλέξουν περισσότερες εικόνες για να υποστηρίξουν την συνεχή συντήρηση και τις επιστημονικές μελέτες.

Χάρη στην συνεχή προσπάθεια που τις διέσωσε, μπορείτε να βλέπετε τις χελώνες μόνο στο φυσικό τους περιβάλλον σε νησιά όπως τα Πινζόν και Ιζαμπέλα, να διασχίζουν χαρούμενες την άγρια φύση ή απλά να απολαμβάνουν ένα πρωινό γεύμα. Ακολουθώντας τα βήματα της ανακάλυψης του Charles Darwin το 1835 που ενέπνευσε την θεωρία της εξέλιξης, επιστήμονες και υπεύθυνοι του πάρκου συνεχίζουν να μελετούν και να προστατεύουν αυτά τα υπέροχα πλάσματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως οι χελώνες είναι λιγότερο δραστήρια ζώα, αλλά στην πραγματικότητα κινούνται αρκετά.

Η τεχνολογία Global Positioning System (GPS) επιτρέπει στους παρατηρητές να παρακολουθούν τις κινήσεις των γιγάντιων χελωνών στα διάφορα νησιά. Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο ηφαίστειο Alcedo, οι χελώνες υποβάλλονται σε μεγάλες αποστάσεις, ετήσιες μεταναστεύσεις ανάλογα με τις εποχές και τη διαθεσιμότητα του νερού. Για να εξερευνήσετε περισσότερα αξιοθέατα των Γκαλαπάγκος που παρουσιάζονται σήμερα ή εικόνες από το προηγούμενο ταξίδι μας το 2013, ρίξτε μια ματιά στη συλλογή των Γκαλαπάγκος στο Street View. 

Πηγή: 
Δελτίο Τύπου