Τρυγόνι

Ημέρες: 
Όλες
Ζώνες: 
20/8 - 14/9
Περίοδος: 
15/9 – 28/2
Επιτρεπόμενος Αριθμός: 
Δώδεκα (12)

Το Τρυγόνι (Steptopelia Turtur) είναι το γνωστότερο από τα τριάντα περίπου είδη του γένους στρεπτοπηλία. Το διεθνές όνομά του (λατ.) Turtus-ris το πήρε από το μαλακό και μονότονο γουργουρητό του «τουρ τουρ τουρ». Στην Ελλάδα είναι πουλί διαβατικό με την επιστημονική του ονομασία Στρεπτοπηλία η κοινή, κν. τρυγόνι ή τουρτούρα. Πρόκειται για αποδημητικό πουλί το οποίο διαχειμάζει στη Νότια Αφρική, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες συναντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, στη βόρεια Αφρική και στη δυτική Ασία.
Το μήκος τους σώματός του δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. και το άνοιγμα των φτερών του τα 50 εκατ. Είναι όμορφο πουλί, με αρμονικούς χρωματισμούς. Το φτέρωμά του είναι γενικά γκρίζο-μπλε στο κεφάλι και στη ράχη, λευκορόδινο στο λαιμό και λευκό κοιλιακά• σε κάθε πλευρά τ0υ λαιμού φέρει από μια χαρακτηριστική κηλίδα με μαύρες και λευκές ρίγες. Οι φτερούγες του είναι χαλκόχρωμες με μαύρες κηλίδες, το ράμφος του μαύρο και τα πόδια του κόκκινα. Αναγνωρίζεται, επίσης, από την εντυπωσιακή σφηνοειδή ουρά του, η οποία έχει μαύρο χρώμα κεντρικά και λευκό στις άκρες. Πετάει γρήγορα, αθόρυβα και πολύ επιδέξια.
Ζουν κατά ζεύγη και είναι περισσότερο συνδεδεμένα την εποχή της αναπαραγωγής. Είναι μονογαμικά και φτιάχνουν τις φωλιές τους στα δένδρα σε μικρό ύψος από το έδαφος. Την κατασκευάζουν πολύ πρόχειρα με λίγα ξερά κλαδιά βαλμένα αραιά μεταξύ τους. Το Μάιο το θηλυκό γεννά 4-5 αυγά που τα επωάζουν και οι δύο γονείς. Μπορεί να ζήσει σε αιχμαλωσία όπου αναπαράγεται και ζει πολλά χρόνια.
Το κυνήγι του στην Ελλάδα επιτρέπεται από 20/8 έως 28/2.