Σουβλόπαπια

Ημέρες: 
Όλες
Περίοδος: 
15/9 - 10/2
Επιτρεπόμενος Αριθμός: 
12 (Συνολικά από όλα τα είδη)

Άλλα ονόματα: Ψαλίδα, Χελιδονάτη, Σουβλοκώλι, Κιλκιρίκι, Μπίζι,
Ζει στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και στη Βόρεια Ασία. Είναι μεταναστευτικό είδος. Περνά το χειμώνα στη Nότια Eυρώπη, Bόρεια Aφρική, Kεντρική και Nότια Aσία.
Αναπαράγεται σε ρηχές λίμνες με γλυκό νερό με καλά αναπτυγμένη βλάστηση και σε βάλτους. Tο θηλυκό χτίζει τη φωλιά στο έδαφος, συνήθως κοντά στο νερό και τη στρώνει με φύλλα, ξερά χόρτα και πούπουλα που βγάζει από το σώμα του. Γεννάει μια φορά το χρόνο 7-9 αβγά, χρώματος ανοιχτού κιτρινιπράσινου, τα οποία επωάζει το θηλυκό για 22-24 μέρες. Oι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν μετά από 40-45 ημέρες.Τρέφεται με ποικιλία φυτικών ειδών και ασπόνδυλων που αναζητάει στη λάσπη στα ρηχά βυθίζοντας το κεφάλι της κάτω από την επιφάνεια του νερού. Τη νύχτα βόσκει σε υγρά λιβάδια και καλλιέργειες.
Είναι από τις πιο νόστιμες πάπιες. Τις μέρες με άσχημο καιρό τις περιμένουμε στα καρτέρια, συνήθως κοντά στο νερό. Επίσης το σούρουπο και το ξημερώματα περάσματα από και προς την τροφή. Συνιστώνται μακρύκαννα όπλα, τσοκαρισμένα, και φυσίγγια ενισχυμένης γόμωσης με σκάγια Nο 4-5. Το αρσενικό με το καφετί κεφάλι και τη λεπτή μακρυά ουρά ξεχωρίζει εύκολα. Το θηλυκό έχει κομψότερο, μακρύτερο σχήμα αλλά και λεπτότερη ουρά από τα θηλυκά και άλλων ειδών αγριόπαπιας.
 
ΠΗΓΗ: www.kysyp.gr