Σιταρήθρα

Ημέρες: 
Όλες
Ζώνες: 
20/8 - 14/9
Περίοδος: 
15/9 - 10/2
Επιτρεπόμενος Αριθμός: 
10

Η σιταρήθρα ανήκει στην τάξη Passeriformes, της οικογενειας Alaudidae.
Άλλες ονομασίες: Αλούδα, Ντόντα, Ντόντολα, Σκορδαλός, Γέροντας, Τρουλίτης.
Ζει σε όλη την Ευρώπη και τη βόρεια και ανατολική Ασία μέχρι την Ιαπωνία. Aν και είδος αποδημητικό, κάποιοι πληθυσμοί απαντούν όλο το χρόνο σε μερικές περιοχές. Στη χώρα μας φωλιάζουν λίγα, σχετικά ζευγάρια, ενώ τον χειμώνα εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς. Φωλιάζει στο έδαφος κάτω από θάμνους ή πυκνά αγριόχορτα σε μία κοιλότητα του εδάφους στρωμένη με ξερά χόρτα.
Το θηλυκό γεννάει 1-2 φορές τον χρόνο από 2-8 αυγά χρώματος λευκωπού μέχρι ανοιχτό λαδί με κηλίδες, τα οποία επωάζει για 11-15 ημέρες και τα οποία εκκολάπτονται ταυτόχρονα.
Oι νεοσσοί τρέφονται και από τους δυο γονείς και είναι ικανοί να πετάξουν σε ηλικία 10-13 ημερών.
Συλλέγει την τροφή του από την επιφάνεια του εδάφους, την παρεδαφιαία βλάστηση και τα χαμηλά κλαδιά των θάμνων. Τρέφεται με σκουλήκια, σαλιγκάρια, έντομα και σπόρους.
Tο κυνήγι της σιταρήθρας ασκείται από λίγους, σχετικά, κυνηγούς και γίνεται με καρτέρι, όλη τη μέρα, κυρίως στα οργωμένα χωράφια το φθινόπωρο πάνω από τα οποία πετάει σχηματίζοντας κοπάδια. Στο έδαφος δύσκολα διακρίνεται λόγω του κρυπτικού χρωματισμού. Ξεχωρίζει από το μικρό λοφίο και τα άσπρα φτερά της ουράς. Τρέχει με ευκολία στο έδαφος. Πετάει πολύ ψηλά, ανυψώνεται κατακόρυφα αφήνοντας ταυτόχρονα χαρακτηριστικό κελάηδημα.
 
ΠΗΓΗ: www.kysyp.gr