Πετροκούναβο

Ημέρες: 
Όλες
Περίοδος: 
15/9 – 28/2
Επιτρεπόμενος Αριθμός: 
Χωρίς περιορισμό

Το πετροκούναβο απαντάται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας. Βόρια από την Δανία και την Ρωσία, ως και τις χώρες της Μεσογείου και δυτικά από την Ισπανία, ως τα βάθη της ανατολής τη Μογγολία τα Ιμαλάϊα (Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Νεπάλ, Ινδία). 
Ενώ υπάρχει και ένας μικρός αριθμός στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτέλεσμα του εμπορίου κατοικίδιων ζώων. 
Το πετροκούναβο είναι ένα μικρό θηλαστικό το οποίο διαθέτει μια πυκνή και μαλακή γούνα χρώματος κάστανο καθώς και μια χοντρή φουντωτή ουρά. Το χρώμα και το μήκος του τριχώματος του μεταβάλλεται ανάλογα την εποχή και κυμαίνεται από πλούσιο κοκκινωπό, καφέ ή σοκολατί, σε ξεθωριασμένο καφετί, καστανόξανθος, ως και καφετο-γκριζωπό, ενώ πολύ συχνά εμφανίζει ξεθωριασμένα μπαλώματα κατά μήκος της ράχης του. 
Τα Πετροκούναβα προτιμούν συνήθως στους ορεινούς βιότοπους και κυρίως περιοχές με συνύπαρξη δάσους και βράχου. Μπορούν να βρεθούν ακόμα και σε υψόμετρο ως 4.000 μ κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, ενώ σπάνια θα τα δούμε κάτω από τα 1.500 μ. Προτιμούν τους ανοιχτούς βιοτόπούς και σε σχέση με άλλα είδη κουναβιών, ενώ αν οι συνθήκες το επιτρέπουν δεν θα διστάσουν να πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές και να φωλιάσουν ακόμα και μέσα σε εγκαταλυμένα κτήρια. Οι συνήθεις όμως φυσικές περιοχές τις οποίες τα πετροκούναβα θα επιλέξουν για να φωλιάσουν, είναι συνήθως τα εγκαταλειμμένα λαγούμια, οι κουφάλες των δέντρων και οι ρωγμές των βράχων. 
Κατά τη διάρκεια της εποχής ζευγαρώματος (Ιούνιος μέχρι τον Αύγουστο), το αρσενικό Πετροκούναβο θα προσπαθήσει να ζευγαρώσει με οποιοδήποτε θηλυκό μπει στην περιοχή του. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που παρατηρούμε ραγδαία αύξηση των εδαφικών περιοχών των αρσενικών κατά το διάστημα της αναπαραγωγής. 
Τα θηλυκά γεννούν 3 ως 4 τυφλά και άτριχα μικρά, η απογαλάκτιση των οποίων θα γίνει μετά τους 2 μήνες. Αλλά και μετά την απογαλάκτιση τους τα μικρά θα παραμείνουν μαζί με την μητέρα για να διδαχθούν από αυτή τους βασικούς τρόπους ευρέσεις τροφής και κυνηγίου. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τα μικρά θα είναι πλήρως ανεξάρτητα, ενώ η σεξουαλική τους ωριμότητα επιτυγχάνεται μετά την ηλικία των 15 έως 27 μηνών, αν και έχει παρατηρηθεί ορισμένα θηλυκά να εγκυμονούν στο τέλος του έτος μετά από τη γέννησή τους. 
Το κυνήγι του στην Ελλάδα επιτρέπεται από 15/9 έως 28/2.
 
ΠΗΓΗ: www.kinigotopos.gr