Μπεκάτσα

Ημέρες: 
Όλες
Περίοδος: 
15/9 – 28/2
Επιτρεπόμενος Αριθμός: 
Δέκα (10)

Η Μπεκάτσα (Scolopax Rusticola) ανήκει στην τάξη Χαραδριόμορφα, στην οικογένεια σκολοπακίδες. Έχει συνολικό μήκος 0,34 μ, το μήκος του ράμφους της είναι 0,065 όταν είναι μικρή και 0,8 όταν ενηλικιωθεί. Το μήκος της φτερούγας της είναι 0,184 με 0,208 μ., έχει βάρος 300 με 350 γραμμάρια και είναι παμφάγο.
Αναπαράγεται στην Ευρώπη και την Ασία σε δάση και θαμνώνες από την ευκρατεια ζώνη έως την ζώνη των βόρειων κωνοφόρων δασών. Στην Ευρώπη προτιμά τα φυλλοβόλα και μεικτά δάση, αλλά συχνά χρησιμοποιεί και αναδασώσεις κωνοφόρων. Περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού της μπεκάτσας αναπαράγεται στην Ευρώπη, ενώ πάνω από το 90% του ευρωπαϊκού πληθυσμού αναπαράγεται σε Ρωσία, Φιλανδία, Σουηδία, Λευκορωσία και Νορβηγία.
Η μπεκάτσα είναι ένα πτηνό που παρουσιάζει υψηλό βαθμό κρυπτισμου, έτσι δύσκολα καταμετράται.
Γεννάει τα αυγά της στο έδαφος. Τη φωλιά τη φτιάχνει το θηλυκό, γεννάει 2-5 αυγά . Συνήθως γεννάει μια φορά αλλά υπάρχουν αναφορές και για δύο φωλεοποιήσεις. Ύστερα από επώαση που διαρκεί 3 εβδομάδες περίπου, γίνετε η εκκόλαψη μετά την οποία οι νεοσσοί είναι σε θέση να ακολουθήσουν αμέσως την μητέρα τους και να αναζητούν τροφή μαζί της . η μπεκάτσα φτάνει στην χώρα μας συνήθως το πρώτο δεκαήμερο το Οκτώβρη ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές να έχει συναντηθεί από κυνηγούς στα τέλη του Σεπτέμβρη.
Είναι ένα θήραμα υψηλής κυνηγητικής αξίας με χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα το κυνήγι της επιτρέπεται από 15/9-28/2.