Κότσυφας

Ημέρες: 
Όλες
Ζώνες: 
20/8 – 14/9
Περίοδος: 
15/9 – 20/2
Επιτρεπόμενος Αριθμός: 
Είκοσι πέντε (25) (Συνολικά από όλα τα είδη)

Ο Κότσυφας (Turdus merula, Κότσυφας ο καθαρός) είναι ένα είδος πουλιού της τάξης πασσερίμορφα που αναπαράγεται στην Ευρώπη, Ασία, Βόρεια Αμερική και στην Ωκεανία, στην οποία εμφανίστηκε πρόσφατα. Έχει ένα αριθμό υποειδών τα οποία ζουν σε διάφορα μέρη του πλανήτη, ενώ κάποια ασιατικά υποείδη θεωρούνται διαφορετικά είδη. Ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, το κοτσύφι μπορεί να είναι μόνιμος κάτοικος ή μεταναστευτικό είδος.
Το αρσενικό είναι ολόμαυρο με εξαίρεση το κίτρινο ράμφος και τον κίτρινο δακτύλιο γύρω από τα μάτια και έχει πολλά διαφορετικά μελωδικά καλέσματα, ενώ το ενήλικο θηλυκό και τα νεαρά πουλιά έχουν σκούρο καφέ φτέρωμα. Αυτό το είδος αναπαράγεται στους κήπους ή στα δάση, κατασκευάζοντας μία τακτοποιημένη, καλλυμένη με λάσπη και με σχήμα μπολ φωλιά. Είναι παμφάγο, τρώγοντας μία μεγάλη ποικιλία από έντομα, γαιοσκώληκες, μούρα και φρούτα. Έχει μήκος 23 με 29 εκατοστά, μακριά ουρά και βάρος 80 με 120 γραμμάρια.
Και τα δύο φύλα έχουν περιοχές όσον αφορά την περιοχή αναπαραγωγής, με χαρακτηριστικές επιδείξεις απειλών, αλλά είναι πιο αγελαία κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης και στις περιοχές διαχείμανσης. Τα ζευγάρια θα μείνουν στην περιοχή τους όλο το χρόνο αν η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή. Αυτό το κοινό είδος έχει πολλές λογοτεχνικές και πολιτιστικές αναφορές, συχνά σχετιζόμενες με το τραγούδι του.
Το κυνήγι του επιτρέπεται από 20/8 έως 20/2.