Κάργια

Ημέρες: 
Όλες
Ζώνες: 
20/8 - 14/9
Περίοδος: 
15/9 - 28/2
Επιτρεπόμενος Αριθμός: 
Χωρίς περιορισμό

Κάργια Corvus. Στην Ευρώπη ο πληθυσμός των Καργιών υπολογίζετε σε περισσότερα από 8.000.000 ζευγάρια.
Υπολογίζεται ότι πανευρωπαϊκά υπάρχει μια αύξηση του πληθυσμού της πάνω από 50% από τον καταμετρημένο πληθυσμό του 1975.
Οι Κάργες είναι ιδιαίτερα ευφυή πουλιά και μπορούν ακόμα και να μιμηθούν και την ανθρώπινη ομιλία. Την συναντάμε συχνά και σίγουρα έχουμε προσέξει τα μάτια της, που έχουν ένα υπέροχο μπλε χρώμα. Στα μεγαλύτερα άτομα (πάνω από 2 ετών) το χρώμα ματιών αλλάζει και γίνετε κάπως κιτρινωπό.
Οι κάργιες ζουν σε ομάδες άλλα σαν ζευγάρι είναι συνήθως μονογαμικά πουλιά και το ζευγάρι παραμένει μαζί συνέχεια. Σε μια ομάδα τα πουλιά αυτά είναι πολύ κοινωνικά και δεν παρατηρούνται μεγάλοι ανταγωνισμοί μεταξύ τους.
Το μέγεθος της ώριμης κάργιας είναι 31-35 εκατοστά, με άνοιγμα φτερών 62-72 εκατοστά. Φωλιάζει σε σχισμές των κτιρίων, βράχων, κουφάλες δέντρων ακόμα και σε καμινάδες.
Η αναπαραγωγική τους περίοδο ξεκινά την άνοιξη (Απρίλιο - Μάιο), ενώ γύρω στο τέλος Απριλίου το ζευγάρι μαζί με τα άλλα ζευγάρια της αποικίας θα επιλέξει το μέρος στο οποίο θα κατασκευάσει την φωλιά του. Το θηλυκό θα γεννήσει από 4 ως 5 αυγά τα οποία είναι στιλπνά, ανοιχτού πράσινο-μπλε χρώματος. Η επώαση των αυγών θα διαρκέσει γύρω στις 17-18 ήμερες και γίνεται αποκλειστικά από το θηλυκό, αν και μελέτες απέδειξαν ότι η συμμετοχή του αρσενικού είναι σχεδόν απαραίτητη για την μετέπειτα επιτυχή εκτροφή των νεοσσών. Μετά την εκκόλαψη και οι δυο γονείς φροντίζουν για την ανατροφή και σίτιση των νεοσσών, η οποία θα διαρκέσει γύρω στις 30-35 ήμερες.
Το κυνήγι της στην Ελλάδα επιτρέπεται από 15/9 έως 28/2.