Χουλιαρόπαπια

Ημέρες: 
Όλες
Περίοδος: 
15/9 - 10/2
Επιτρεπόμενος Αριθμός: 
12 (Συνολικά από όλα τα είδη)

Αναπαράγεται στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη και στη βόρεια Ασία ενώ διαχειμάζει στη νότια και δυτική Ευρώπη, βόρεια Αφρική και νότια Ασία.
Είδος μεταναστευτικό. Αναπαράγεται σε μικρές ρηχές λίμνες με  αναπτυγμένη βλάστηση , σε ρηχούς βάλτους και σε υγρολίβαδα. Το θηλυκό χτίζει τη φωλιά στο έδαφος, συνήθως κοντά στο νερό, και τη στρώνει με βλάστηση και πούπουλα που βγάζει από το σώμα του. Γεννάει μια φορά το χρόνο 9 -13 αβγά, χρώματος ανοιχτού κιτρινοπράσινου, τα οποία επωάζει (μόνο το θηλυκό) για 26 -27 μέρες. Τα αβγά εκκολάπτονται όλα συγχρόνως.  Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν μετά από 40 – 45 ημέρες.  Το αρσενικό μένει μαζί το θηλυκό κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της επώασης των αβγών. Διαχειμάζει στη νότια Ευρώπη και βόρεια Αφρική κυρίως σε υγροτόπους με γλυκό νερό.
Τρέφεται με έντομα και ασπόνδυλα καθώς και φυτικά είδη  που αναζητά στα ρηχά βυθίζοντας το κεφάλι της κάτω από την επιφάνεια του νερού ή ψάχνοντας στην επιφάνεια.
Τις μέρες με άσχημο καιρό (αέρα και χιονόνερο) μετακινείται όλη τη μέρα. Τέτοιες μέρες  περιμένουμε στα καρτέρια,  συνήθως κοντά στο νερό. Για να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα χρειαζόμαστε καλή κάλυψη, ζεστά ρούχα και υπομονή. Για το κυνήγι της χρησιμοποιούμε συνήθως τσοκαρισμένα όπλα, ενώ τα φυσίγγια πρέπει να είναι βαριάς γόμωσης με σκάγια Νο 5 – 6.
 
ΠΗΓΗ: ΚΟΜΑΘ