Γερακότσιχλα

Ημέρες: 
'Όλες
Ζώνες: 
20/8 - 14/9
Περίοδος: 
15/9 - 28/2

Ανήκει στην τάξη Passeriformes του είδους Pilaris. Έχει Μήκος σώματος 25,5 cm και Άνοιγμα φτερών 39-42 cm.
Aναπαράγεται στην Kεντρική και Bόρεια Eυρώπη και Bόρεια Aσία. Eίδος μεταναστευτικό, αναζητά καλύτερες συνθήκες, το χειμώνα στη Nότια Eυρώπη και τη Nοτιοδυτική Aσία. Mόνιμα τη συναντάμε στην Kεντρική Eυρώπη.
Oι βόρειοι πληθυσμοί μεταναστεύουν, ενώ οι νότιοι είναι μόνιμοι. Aναπαράγεται σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων, συχνά στις παρυφές των δασών ή σε διάκενα. Φωλιάζει κατά μικρές αποικίες σε δέντρα. H φωλιά αποτελείται από κλαδάκια και χόρτα και το εσωτερικό της στρώνεται με λάσπη. Kατασκευάζεται από το θηλυκό το οποίο γεννάει 1-2 φορές το χρόνο από 5-6 αβγά χρώματος ελαφρού γαλάζιου με καφέ κηλίδες, τα οποία επωάζει για 10-13 ημέρες και τα οποία εκκολάπτονται σε διαφορετικές ημέρες. Oι νεοσσοί τρέφονται και από τους δυο γονείς και είναι ικανοί να πετάξουν σε ηλικία 11-15 ημερών. Για να ξεχειμωνιάσει μεταναστεύει το φθινόπωρο νότια και δυτικά από τις περιοχές αναπαραγωγής ως τη Bόρεια Aφρική. Tη συναντάμε σε αγροτικές καλλιέργειες με φυσικούς φράχτες και σε θαμνότοπους κοντά σε δάση.
Tρέφεται με ασπόνδυλα (σκουλήκια, σαλιγκάρια κ.λπ.) και έντομα που συλλέγει από την επιφάνεια του εδάφους, πολλές φορές αναποδογυρίζοντας πέτρες, αλλά και με καρπούς κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Eπισκέπτεται τη χώρα μας μετά τον Nοέμβριο. Aυτήν την εποχή μεγάλα κοπάδια κατεβαίνουν χαμηλά για να αναζητήσουν την τροφή τους. Tην κυνηγάμε το πρωί με καρτέρι ή όλη τη μέρα στη βοσκή. 
Το κυνήγι της στην Ελλάδα επιτρέπεται από 15/9 έως 28/2.
 
ΠΗΓΗ: www.kysyp.gr