Δεντρότσιχλα

Ημέρες: 
Όλες
Ζώνες: 
20/8 - 14/9
Περίοδος: 
15/9 - 20/2
Επιτρεπόμενος Αριθμός: 
25 (Συνολικά από όλα τα είδη)

Δενδρότσιχλα ή Turdus viscivorus. Αναγνωρίζεται από μακριά από τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνει. Έχει βάρος 120 γρ και μήκος 25-26 εκατοστών. Φτέρωμα παρδαλό, κεφάλι και σκούφια γκρίζα, στήθος σε αντίθεση κοκκινωπό. Ουρά μαύρη και το κάτω μέρος των φτερών άσπρο, από μακριά μοιάζει σταχτιά.
Ζει σε όλη την Eυρώπη και τη Bόρεια και Δυτική Aσία. Στη Nότια και Δυτική Eυρώπη απαντά όλο το χρόνο, όπως και στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας. Οι βόρειοι πληθυσμοί μεταναστεύουν, ενώ οι νότιοι είναι σχετικά μόνιμοι. Ο τόπος της είναι δάση από σημύδες και κωνοφόρα για το φώλιασμα. Κατά την μετανάστευση επιλέγει χωράφια, λιβάδια η καλλιέργειες από μήλα κλπ Κατά την διάρκεια της ημέρας και δασύλλια την νύχτα. 
Τρέφεται με ασπόνδυλα και έντομα που συλλέγει από την επιφάνεια του εδάφους, πολλές φορές αναποδογυρίζοντας πέτρες, αλλά και με καρπούς κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Αναπαράγεται στην Β και Κ Ευρώπη, όπου φτιάχνει την φωλιά της σε αποικίες των 30-40 πουλιών. Γεννά δύο φορές τον χρόνο από 5-6 αυγά που τα κλωσάει 12 ημέρες . Υπερασπίζεται κατά περίεργο τρόπο τις φωλιές τους, με κουτσουλιές γύρω γύρω. Έρχονται από τον Οκτώβρη, αλλά μαζικά μόνο με τα μεγάλα κρύα. Τεράστια κοπάδια μπορούν να διασχίσουν την χώρα μας από τον Δεκέμβριο, Γενάρη.
Το κυνήγι της στην Ελλάδα επιτρέπεται από 15/9 έως 20/2.
ΠΗΓΗ: www.kinigi.net