Τσιχλοκότσυφα με σάλτσα λεμονορίγανης

Υλικά: 
  • 30 τσιχλοκότσυφα
  • κόκαλα από κοτόπουλο
  • 1 σέλινο
  • 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
  • 2 λεμόνια
  • 2 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
  • 1 καρότο
  • 1 κλαδάκι κρεμμύδια μέτρια ξερά
  • 2 κουτάλιες αλεύρι
  • 2 κόκκους μπαχάρι ή για καλύτερο αποτέλεσμα κεδρόμηλα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
Τρόπος παρασκευής: 
  • Βάζουμε τα κόκαλα του κοτόπουλου να βράσουν με 4 λίτρα νερό και προσθέτουμε το καρότο, τη δάφνη, το δενδρολίβανο, το σέλινο, το 1 κρεμμύδι, το μπαχάρι ή τα κεδρόμηλα, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν.
  • Αφού μαδήσουμε τα τσιχλοκότσυφα προσπαθώντας να μην χαλάσουμε το δέρμα τους τα πλένουμε σχολαστικά με κρύο νερό μέχρι να καθαρίσει η σάρκα από το αίμα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν, στη συνέχεια τα καρφώνουμε σε ένα πιρούνι η κάτι αντίστοιχο και με την βοήθεια φλόγας, τα καψαλίζουμε για να απομακρύνουμε τυχόν πούπουλα, αλλά και για να θωρακίσουμε το κρέας ώστε να κρατήσει τους χυμούς του.
  • Αφού τελειώσουμε τη διαδικασία, τα αραδιάζουμε σε ένα σουρωτό σκεύος ουτοσώστε να στραγγίξουν τα υγρά τους.
  • Όταν πλέον τα κόκαλα του κοτόπουλου έχουν βράσει και έχει μείνει περίπου 1 λίτρο ζωμός, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και με ένα σουρωτήρι σουρώνουμε το ζωμό για να πάρουμε ένα καθαρό υγρό.
  • Σε μία κατσαρόλα αν είναι δυνατόν χαμηλή και ανάλογου μεγέθους, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι που μας απέμεινε. Αφού το έχουμε ψιλοκόψει μέχρι να χρυσαφίσει, προσθέτουμε τα τσιχλοκότσυφα στο σκεύος και προσπαθούμε να τα αραδιάσουμε με τη σειρά, ώστε όλα να είναι παράλληλα με τον πάτο του σκεύους και αλατοπιπερώνουμε.
  • Στη συνέχεια σβήνουμε με το χυμό ενός λεμονιού, προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράσουν. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 20 με 35 λεπτά.
  • Παίρνουμε ένα μικρό σκεύος και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε μέχρι να αρχίσει να κάνει φυσαλίδες. Αμέσως κατεβάζουμε από τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε ένα πιατάκι για να σταματήσει να μαγειρεύεται και να διατηρήσει το χρώμα του που πρέπει να είναι ξανθό.
  • Όταν τα υγρά του φαγητού μας έχουν χαμηλώσει στο ένα τρίτο, προσθέτουμε την ρίγανη και όσο λεμόνι επιθυμούμε και συνεχίσουμε το μαγείρεμα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 10 -15 λεπτά.
  • Όταν είμαστε έτοιμοι αφαιρούμε τα τσιχλοκότσυφα προσεκτικά από το σκεύος και δυναμώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε ένα κουταλάκι από το μαγειρεμένο αλεύρι (ρούχ) και το διαλύουμε με ένα σύρμα ώστε να μην ζβολιάσει, αν θέλουμε πιο δεμένη σάλτσα, προσθέτουμε όσο ρούχ χρειαστεί για να μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Η οξύτητα, το αλάτι και το πιπέρι είναι υποκειμενικά οπότε χρησιμοποιούνται κατά βούληση. Αν το φαγητό δεν έχει μαλακώσει αρκετά στους παραπάνω χρόνους, προσθέτουμε λίγο νερό για να συνεχίσει ο βρασμός.
Μυστικά: 

Συνοδεύονται τέλεια με σταμναγκάθι τσιγαριστό ή αντίδια, πατάτες βραστές ή ρύζι και προπάντων με καλή παρέα!

Θήραμα: 
Τσίχλα