Ορτύκια με σάλτσα από ρόδια

Υλικά: 

8 ορτύκια
4-5 ρόδια, τους σπόρους
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μέτριες ντομάτες στον τρίφτη
2 φλ.τσ. ζωμό κότας (κατά προτίμηση σπιτικό)
3/4 φλ. τσ. κρασί ροζέ
1 κ.γ. ροζ πιπέρι (προαιρετικά)
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι

Συνταγή για τραπέζι τεσσάρων ατόμων

Τρόπος παρασκευής: 

Πλένουμε και σκουπίζουμε τα ορτύκια. Ζεσταίνουμε σε βαθύ σκεύος 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο και σωτάρουμε τα πουλιά μέχρι να ροδίσουν από παντού. Τα βγάζουμε και τα κρατάμε ζεστά και βάζουμε στο ίδιο σκεύος τα κρεμμύδια, προσθέτοντας λάδι και βούτυρο. Ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά, για 10', μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε ξανά στο σκεύος τα ορτύκια, ρίχνουμε το ροζ πιπέρι, αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2'-3' να εξατμιστεί. Ρίχνουμε τη ντομάτα, αφήνουμε 5' και κατόπιν το ζωμό κότας και τα μισά ρόδια, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε για 30'-40', μέχρι να μαλακώσουν τα ορτύκια. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και περνάμε τη σάλτσα από σουρωτήρι. Την ξαναβάζουμε να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί σε 1 φλ.τσ. περίπου. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Πριν το σερβίρισμα ξαναβάζουμε τα ορτύκια στη σάλτσα τους και τα ζεσταίνουμε ελαφρά. Τα σερβίρουμε γαρνίροντας τα πιάτα με τα υπόλοιπα ρόδια. Ταιριάζουν με λευκό ρύζι.

Θήραμα: 
Ορτύκι
Πηγή: