Ορτύκι μαριναρισμένο με ξύδι μπαλσάμικο, ελαιόλαδο και θυμάρι

Υλικά: 

Για το πιάτο

8 ορτύκια σχάρας

120 γρ. βινεγκρέτ βαλσάμικο

8 πίτες των 90γρ., ψημένες στη σχάρα

Για το ορτύκι σχάρας

8 ορτύκια

μαρινάδα ορτύκι

ελαιόλαδο για τη σχάρα

αλάτι

πιπέρι

Για τη μαρινάδα

ορτύκι 250 γρ.

ξίδι βαλσάμικο

250 γρ. ελαιόλαδο

5 γρ. δενδρολίβανο φρέσκο

10 γρ. θυμάρι φρέσκο

15 γρ. σκόρδο σε σκελίδες, σπασμένο

Για τέσσερις μερίδες, εκτιμώμενος χρόνος μαγειρέματος 45 λεπτά

Τρόπος παρασκευής: 

Για το ορτύκι σχάρας
Αφαιρούμε το στήθος από τα ορτύκια. Έπειτα, αφαιρούμε και τα μπούτια καθώς και το κόκαλο του πάνω μέρους του μπουτιού. Τοποθετούμε τα στήθη και τα μπούτια σε ένα σκεύος ή μία σακούλα με όση μαρινάδα χρειάζεται για να καλυφθούν. Μαρινάρουμε για τέσσερις ώρες. Αποσύρουμε από τη μαρινάδα και στεγνώνουμε καλά. Φτιάχνουμε τέσσερα καλαμάκια με τα στήθη και άλλα τέσσερα με τα μπούτια. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, λαδώνουμε και τοποθετούμε σε καυτή σχάρα. Μαγειρεύουμε και από τις δύο πλευρές (γύρω στα τρία λεπτά από την κάθε πλευρά) μέχρι τα ορτύκια να πάρουν έντονο χρώμα και να είναι ζουμερά στο εσωτερικό τους.
Για τη μαρινάδα ορτύκι
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά. Διατηρούμε στο ψυγείο.

Μυστικά: 

Το κρέας του πτερωτού κυνηγιού είναι λιγότερο λιπαρό από εκείνο των πουλερικών και χωνεύεται εύκολα. Πριν από την κατανάλωσή τους όλα τα πτερωτά κυνήγια πρέπει να τοποθετούνται για σίτεμα μερικές μέρες, κρεμασμένα σε μέρος που αερίζεται καλά. Εξαίρεση αποτελούν οι άγριες πάπιες και οι χήνες.

Θήραμα: 
Ορτύκι