2 κιλά ελάφι μπούτι
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 κ.σ. μέλι
1 φλιτζάνι του τσαγιού κρασί κόκκινο ξηρό
300 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα ή περασμένα στο μούλτι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. ντομάτα πελτέ
1 κονσέρβα (240 γρ.) ντομάτα ψιλοκομμένη
λίγο ξύδι μπαλσάμικο
μπαχαρικά
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γ. κόκκινη πάπρικα
4 φύλλα δάφνης
5-7 καρφάκια γαρίφαλο
μαρινάτα
1 λίτρο νερό
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 ποτήρι λευκό κρασί
1ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 κρεμμύδι χοντρκομμένο
2 φύλλα δάφνης
1 πρέζα θυμάρι αποξηραμένο ή 1 κλωνάρι φρέσκο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
συνοδευτικά
Ρύζι πιλάφι φορμαρισμένο
Ψιλοκομμένος μαϊντανός
Κόβουμε σε μερίδες το κρέας και το τοποθετούμε για 4 ώρες σε ένα βαθύ σκεύος με τα υλικά της μαρινάτας και το αφήνουμε σε δροσερό μέρος σκεπασμένο.
Σε μεγάλη χύτρα ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το κρέας με το κρεμμύδι να σοταριστούν σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, το μέλι, το σκόρδο και τόσο νερό όσο να σκεπαστεί το κρέας ανεβάζοντας την φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα. Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί.
Στα 60 λεπτά βράσης προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα και το αλάτι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 20 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε για λίγο την σάλτσα να δέσει.
Τα κομμάτια ελαφιού τοποθετούνται χωριστά σε μεγάλη πιατέλα και τα δαμάσκηνα με την σάλτσα στην άλλη άκρη. Ενδιάμεσα προσθέτουμε το πιλάφι φορμαρισμένο και γαρνιρισμένο με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια