ΒΙΖΛΑ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Βίζλα, Βίσλα, Ουγγρικό σκυλί φέρμας / Magyar Vizsla, Hungarian Vizsla

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Ουγγαρία.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ

Είναι ένα κυνηγόσκυλο που οι ρίζες του είναι παλιές. Χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι από ευγενείς και αριστοκράτες οι οποίοι φρόντισαν να παραμείνει καθαρόαιμο. Κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου κινδύνεψε με εξαφάνιση αφού έφυγε με τους ευγενείς ιδιοκτήτες του από την Ουγγαρία για άλλες χώρες, αλλά αυτό τελικά το έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο και σήμερα, παραμένει ένα ικανό κυνηγόσκυλο, ιδιαίτερα στην πατρίδα του και χάρη στο ασυνήθιστο χρώμα του έχει γίνει σκύλος εκθέσεων αλλά και δημοφιλές κατοικίδιο.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Βίζλα έχει ύψος που κυμαίνεται από 57 μέχρι 64 εκ. και βάρος από 22 μέχρι 30 κιλά. Το κεφάλι είναι στεγνό και έχει πλατύ κρανιακό θόλο. Η μουσούδα λεπταίνει ελαφρά στην άκρη της και καταλήγει σε σκουρόχρωμη μύτη. Τα μάτια είναι ωοειδή, σκουρότερα από το τρίχωμα και έχουν ζωηρή έκφραση. Τα αυτιά είναι μετρίου μεγέθους, λεπτά, μακριά, με στρογγυλεμένες άκρες που καταλήγουν στα μάγουλα. Ο λαιμός είναι στεγνός και ελαφρά τοξωτός. Η ουρά λεπταίνει προς το άκρο και όπου επιτρέπεται είναι κομμένη. Το Βίζλα εμφανίζεται με δυο τύπους τριχώματος α) τον κοντό τύπο (κοντότριχο, Short-haired) και β) τον τραχύ (σκληρότριχο, Drotszoruvizsla, wire-haired) τύπο. Στον πρώτο τύπο το τρίχωμα είναι κοντό, ίσιο, πυκνό και γυαλιστερό ενώ στον δεύτερο τύπο είναι σκληρό, παχύ, περισσότερο μακρύ εκτός από το κεφάλι που είναι λείο και έχει πυκνά φρύδια. Το σκληρότριχο Βίζλα είναι λίγο πιο κοντό (56-61 εκ.) και εμφανισιακά λιγότερο κομψό από το κοντότριχο. Το χρώμα είναι συνήθως το σκούρο χρυσό.

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΖΛΑ

Το Βίζλα είναι ένα ζωηρό, φιλικό, καθαρό και έξυπνο σκυλί. Του αρέσει να είναι μέλος της οικογένειας, απαιτεί προσοχή και αγάπη, και αν αισθανθεί παραμελημένο μπορεί να συμπεριφερθεί άσχημα. Εκπαιδεύεται εύκολα, ιδιαίτερα αν έχει αναπτυχθεί φιλία με τον ιδιοκτήτη. Αγαπά τα παιδιά και συνυπάρχει με άλλα ζώα. Είναι γεμάτο ενέργεια και χρειάζεται καθημερινά πολλή άσκηση και τρέξιμο. Μπορεί να κοιμάται εκτός σπιτιού και προτιμότερο είναι να ζει σε σπίτι με μεγάλο κήπο. Έχει ανάγκη μέτριας ποσότητας τροφής. Μπορεί, σε μικρό ποσοστό, να παρουσιαστεί δυσπλασία ισχίων.