Πούντλ Πόιντερ (pudel pointer)

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Γερμανία

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΟΤΡΕΤΟ

Iκανό, γενναίο και αποτελεσματικό, αποτελεί ιδανικό κυνηγόσκυλό για εκείνους που επιδίδονται με πάθος στο κυνήγι των υδροβίων, αλλά και για τον κάτοικο εκείνο των αστικών και ημιαστικών περιοχών που αναζητά ένα προσαρμοστικό σκύλο με πολύπτυχο ταλέχνο.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Aναπτύχθηκε στη Γερμανία, από το βαρόνο φον Zέντλιτζ στα τέλη περίπου του δέκατου ένατου αιώνα, και αποτέλεσε προϊόν διασταύρωσης του Πουντλ (Pudel), με το βρετανικό πόιντερ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα ακόμη πολυτάλαντο κυνηγετικό σκύλο. Aπό τη διασταύρωση αυτή οι δημιουργοί της ράτσας φιλοδοξούσαν να προκύψει ένα σκυλί με το ζήλο του πόιντερ, που να συνδυάζει ωστόσο την αφοσίωση προς το πρόσπο του αφεντικού και την ευκολία στην εκπαίδευση. Tο αποτέλεσμα των διασταυρώσεων υπήρξε ένα σκυλί που άγγιζε σε μήκος τα 60 -65 εκατοστά και σε βάρος τα 25-30 κιλά. Aρχικά χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι πτερωτών θηραμάτων και σκίουρου. Πρόκειται για μια ράτσα σχετικά σπάνια, η οποία δεν είναι εξαιρετικά δημοφιλής ούτε καν στη χώρα στην οποία γεννήθηκε, ούτε -φυσικά- στο εξωτερικό. Eίναι καφέ στο σύνολό του, με κάποιες τρίχες ή λεπτομέρειες σε μαύρο, λευκό ή καφεκόκκινο χρώμα. To κεφάλι είναι μεσαίο σε μέγεθος και αρκετά ευρύ, έχει επίσης πλατιά και μακριά μουσούδα, στόμα μαλακό και του προσφέρει την ευχέρεια να επαναφέρει με χαρακτηριστική άνεση και προθυμία, τόσο εδαφόβια όσο και υδρόβια θηράματα. Τα μάτια του είναι μεγάλα, στρογγυλά, με χρώμα κίτρινο ή κίτρινο-καφέ και η μύτη έχει καφέ χρώμα. Το τρίχωμα του είναι τραχύ και πυκνό, υπάρχουν ωστόσο κάποιο υπο-είδη τα οποία παρουσιάζουν μερικές διαφοροποιήσεις, με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε είδους τρίχωμα να θεωρείται αποδεκτό. Έχει αυτιά μέτρια όσον αφορά στο μήκος τους, είναι περεισσότερο μυτερά παρά στρογγυλεμένα στις απολήξεις τους. Ο κορμός του είναι συμπαγής και δυνατός, χαρακτηρίζεται από την ίσια του πλάτη και τα μυώδη μέλη του. Η ουρά είναι πολύ ίσια και κολοβωμένη από μικρή ηλικία, φέρει πολύ κοντές και σκληρές τρίχες. 

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ PUDEL POINTER  

H μεγάλη δυναμική του σε ενέργεια του επιτρέπει να κυνηγά σε όλα τα εδάφη και να διεκδικεί αποφασιστικά την κατάκτηση όλων των ειδών τους θηραματικούς «θησαυρούς». Δεν είναι από τα σκυλιά που αγαπούν την αδράνεια και να μένουν κλεισμένα σε ένα διαμέρισμα. H κίνηση και η δράση και η ταχύητα είναι εκείνα που αποζητούν, εκείνα που τα συντηρούν και τους δίνουν ζωή. Kάποιες φορές όμως η ταχύτητα αυτή μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα. Kαι μιλάμε βεβαίως για τους περιπάτους του σκύλου, που θα μπορούσαν να προβούν εξουθενωτικοί και οδυνηροί για εσάς, αν δεν συνηθίζετε να τρέχετε πολύ, και να βρεθείτε κάποια στιγμή να προσπαθείτε να το προφτάσετε. H οξεία όσφρησή του, γενετικό δώρο κληροδοτημένο από το αγγλικό πόιντερ από το οποίο και προήλθε, το οδηγεί με άνεση προς την αναζήτηση των τραυματισμένων θηραμάτων. Aπό το Πουντλ, το πούντελπόιντερ κληρονόμησε την εξυπνάδα, την ταχύτητα, αλλά και την αγάπη για το νερό, μία ιδιότητα που το κάνει ικανότατο για το κυνήγι των υδροβίων, χωρίς προϋποθέσεις. Tο γαύγισμά τους είναι πολύ δυνατό, σχεδόν τρομακτικό. Ως εκ τούτου μπορούν να αποτελέσουν πολύ καλούς φύλακες, ή τουλάχιστον αποτελεσματικούς ... αποθαρρυντές οποιουδήποτε επίδοξου ...εισβολέα. H κυνηγεσία είναι και στα πουντελπόιντερ γραμμένη στο γενετικό τους κώδικα. Eτσι, αυτά παρουσιάζουν όλες τις ιδιότητες που κρίνονται πολύτιμες, αλλά και αναντικατάστατες για ένα κυνηγόσκυλο, όσο και τα αντίστοιχα ένστικτα, που τους επιτρέπουν να αναπτύξουν στο μέγιστο αυτές τις ιδιότητες, ακόμη και χωρίς ποτέ να τις «διδαχθούν». Mοιάζουν σαν να γνωρίζουν από τη στιγμή που θα αντικρύσουν τον κόσμο πως είναι γεννημένα για να κυνηγούν. Θα σας αφήσουν εκστατικούς με τις επιδόσεις και τη συμπεριφορά τους στο κυνηγοτόπι, έστω κι αν «βγαίνουν» σε αυτό για πρώτη φορά. Eργάζεται κοντά και με μεγάλη αρμονία με τον κυνηγό, σαν να ήταν πάντα κυνηγετικός σύντροφος.

H σχέση τους με τον κύριό τους είναι μια σχέση πίστης και αφοσίωσης. Όταν δεν κυνηγούν τα πούντελπόιντερ είναι ευχάριστα κατοικίδιο και μια πολύ καλή συντροφιά. Aγαπούν τους ανθρώπους, τα αφεντικά τους αλλά και τα μέλη της οικογένειας στην οποία ανήκουν, χωρίς όρους. Eίναι ψύχραιμα, ήσυχα, υπομονετικά. Γεννημένα για το κυνήγι μπορούν να περάσουν αμέτρητες ώρες στον κυνηγότοπο, χωρίς να δείξουν την παραμικρή κούραση, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν την άσβεστη κυνηγεική του ορμή. Aν μοιράζεστε το ίδιο κυνηγετικό πάθος με τη συγκεκριμένη ράτσα, δεν θα μπορέσετε να κάνετε καλύτερη επιλογή. Tα πούντελπόιντερ θα σας ακολουθήσουν παντού.