Πουλόσκυλο Επανιέλ Μπρετόν

Το Επανιέλ Μπρετόν ανήκει στα σκυλιά μεσαίου μεγέθους, έχει ύψος που κυμαίνεται από 46 μέχρι 52 εκ. και βάρος από 13 μέχρι 15 κιλά. Το κεφάλι είναι αρκετά φαρδύ, η μουσούδα λίγο μυτερή με σκούρα ρουθούνια. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα με ζωηρή έκφραση. Τα αυτιά βρίσκονται ψηλά, είναι κοντά με στρογγυλεμένες άκρες και καλυμμένα με κυματιστό τρίχωμα. Ο λαιμός είναι στεγνός, μυώδης, μεσαίου μήκους.

Η ουρά μπορεί να είναι κομμένη. Το τρίχωμα είναι λεπτό, μαλακό και ελαφρά κυματιστό. Το βασικό χρώμα είναι το λευκό με σημάδια ή πορτοκαλί ή καφέ ή μαύρα, ακόμη μπορεί να είναι τρίχρωμο λευκό, μαύρο και πορτοκαλί ή λευκό, μαύρο και καφέ. Είναι τρυφερό σκυλί που δένεται πολύ με τον ιδιοκτήτη, είναι ευγενικό και ιδιαίτερα φιλικό με τα παιδιά. Διαθέτει πολύ ενεργητικότητα, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η καθημερινή βόλτα και η μέτρια άσκηση. Μπορεί να κοιμηθεί εκτός σπιτιού και μπορεί να προσαρμοστεί στην ζωή σε διαμέρισμα. Έχει ανάγκη μέτριας ποσότητας τροφής. Το τρίχωμά του θέλει βούρτσισμα και περιποίηση.

Θεωρείται από τις πολύ παλιές ράτσες της Γαλλίας αφοί οι ρίζες του φτάνουν στον Μεσαίωνα και την σημερινή μορφή έχει πάρει μετά από διασταυρώσεις με αγγλικά κυνηγόσκυλα που άφηναν, οι άγγλοι κυνηγοί ευγενείς στους Γάλλους στην Βρετάνη, μέχρι την επόμενη κυνηγετική περίοδο. Είναι θαυμάσιο κυνηγόσκυλο αλλά και αξιαγάπητο κατοικίδιο, δημοφιλές σε όλο τον κόσμο.