Ιρλανδικό Κόκκινο Σέτερ, Ιρλανδέζικο Σέτερ

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Ιρλανδία
 
ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ 
Αυτή η ράτσα έχει αναπτυχθεί στην Ιρλανδία και θεωρείται από τα παλαιότερα Σέτερ. Στην αρχή ήταν πιο ογκώδες και είχε δυο διαφορετικούς χρωματισμούς στο τρίχωμά του, ο ένας ήταν ασπροκόκκινος και ο άλλος μόνο κόκκινος. Πίστευαν ότι το δίχρωμο σκυλί ήταν καλύτερο κυνηγόσκυλο ενώ το μονόχρωμο το ομορφότερο. Λόγω μόδας οι εκτροφείς του 19ου αι. προσπάθησαν και έκαναν λεπτότερο το μονόχρωμο σκυλί (Ιρλανδέζικο Σέτερ) που αναγνωρίστηκε σαν ξεχωριστή ράτσα, ενώ το δίχρωμο (Ιρλανδικό Ερυθρόλευκο Σέτερ) κινδύνευσε με εξαφάνιση ενώ από το τέλος της δεκαετίας του 1970 άρχισε επίσημα ξανά η αναπαραγωγή του.
 
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι ένα όμορφο σκυλί που το ύψος του κυμαίνεται από 64 μέχρι 69 εκ. και το βάρος του από 27 μέχρι 32 κιλά. Έχει μακρύ κεφάλι. Τα μάτια είναι καστανά, τα αυτιά βρίσκονται πίσω και χαμηλά στο κεφάλι και είναι κρεμαστά. Η ουρά είναι μεσαίου μήκους, χοντρή στη βάση και λεπταίνει προς την άκρη. Το γυαλιστερό, λεπτό και λείο τρίχωμα είναι κοντό στο κεφάλι, στο μπροστινό μέρος των ποδιών και στην άκρη των αυτιών, στο υπόλοιπο σώμα έχει μεσαίο μήκος, είναι πιο πλούσιο στο πίσω μέρος των ποδιών, στην κοιλιά και στον λάρυγγα, ενώ στην ουρά είναι μακρύτερο με κρόσσια. Το χρώμα είναι καστανοκόκκινο.
 
Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΕΤΕΡ 
Εκτός από κυνηγόσκυλο χρησιμοποιείται και σαν σκυλί συντροφιάς. Είναι φιλικό, ιδιαίτερα με τα παιδιά, πιστό, έξυπνο, ζωηρό, γεμάτο ενέργεια, συνεργάζεται εύκολα και αφού εκπαιδευτεί γίνεται ακούραστος σύντροφος. Δένεται με την οικογένεια, είναι τρυφερό και έχει ανάγκη την ανθρώπινη συντροφιά. Ανήκει στα σκυλιά που κοιμούνται και έξω από το σπίτι, έχει ανάγκη μέτριας ποσότητας τροφής αλλά χρειάζεται πολλή καθημερινή άσκηση για να εκτονώνεται, ειδικά αν είναι περιορισμένο. Το τρίχωμά του χρειάζεται βούρτσισμα. Θεωρείται από τα υγιή σκυλιά αλλά μπορεί να παρουσιάσει δυσπλασία ή οφθαλμικές παθήσεις.