Ιρλανδικό Ερυθρόλευκο Σέτερ

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Ιρλανδία
 
ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ 
Θεωρείται ότι ανήκει στα παλαιότερα Σέτερ που έχουν αναπτυχθεί στην Ιρλανδία Στην αρχή δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο χρώμα παρά μόνο στις κυνηγετικές ικανότητες και πίστευαν ότι το Ερυθρόλευκο ήταν καλό κυνηγόσκυλο ενώ το Κόκκινο ήταν το ωραίο. Στα τέλη του 19ου αιώνα το Ερυθρόλευκο Σέτερ άρχισε να μπαίνει στο περιθώριο και να κινδυνεύει με εξαφάνιση μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 που άρχισε επίσημα ξανά η αναπαραγωγή του. 
 
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 
Είναι ένα όμορφο σκυλί που το ύψος του κυμαίνεται από 58 μέχρι 69 εκ. και το βάρος του από 27 μέχρι 32 κιλά. Έχει μακρύ και δυνατό κεφάλι. Τα μάτια είναι στρόγγυλα και καστανά. Τα αυτιά βρίσκονται πίσω και χαμηλά στο κεφάλι, ξεκινούν στο ύψος του ματιού, είναι κρεμαστά και κολλητά. Ο λαιμός είναι μυώδης και ελαφρά τοξωτός. Η ουρά είναι καλυμμένη με άφθονο τρίχωμα. Το τρίχωμα είναι μεταξένιο, μακρύ και δημιουργεί κρόσσια στο πίσω μέρος των ποδιών. Το χρώμα είναι το λευκό με κόκκινες κηλίδες ενώ μπορεί να παρουσιάσει και κόκκινες βούλες.
 
Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ ΣΕΤΕΡ 
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Είναι καλό κυνηγόσκυλο και σκύλος συντροφιάς. Είναι ευγενικό και φιλικό σκυλί, ιδιαίτερα με τα παιδιά. Είναι πιστό, γεμάτο ενέργεια, συνεργάζεται εύκολα και αφού εκπαιδευτεί γίνεται ακούραστος σύντροφος. Το τρίχωμά του χρειάζεται βούρτσισμα. Μπορεί να κοιμηθεί εκτός σπιτιού, έχει ανάγκη μέτριας ποσότητας φαγητού αλλά χρειάζεται καθημερινή άσκηση για να εκτονώνεται.