ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΣΕΤΤΕΡ / GORDON SETTER

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Μεγάλη Βρετανία.
 
ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ 
Το Σέτερ Γκόρντον έχει σκοτσέζικη καταγωγή και οφείλει το όνομα του στον 4ο Δούκα του Γκόρντον ο οποίος, τον 19ο αιώνα, αφιέρωσε 50 χρόνια της ζωής του για να σταθεροποιήσει τα στοιχεία της ράτσας αυτής. Έκανε διάφορες διασταυρώσεις, μερικές εκ των οποίων με Μπλάντχάουντ και Κόλι, και με το πέρασμα του χρόνου άρχισαν τα λευκά σκυλιά με μαύρες ή καφέ κηλίδες να μην είναι της «μόδας» και να κυριαρχούν τα μαύρα-καφέ σκυλιά. Επειδή όμως περισσότερη προσοχή δόθηκε στο χρώμα και όχι στις ικανότητες του σκύλου οι κυνηγοί άρχισαν να προτιμούν το Αγγλικό Σέτερ. Αν και δεν το συναντάμε συχνά η παγκόσμια κοινότητα το εκτιμά.
 
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 
Το Γκόρντον Σέτερ έχει ύψος που κυμαίνεται από 62 μέχρι 66 εκ. και βάρος από 25 μέχρι 30 κιλά. Το κεφάλι είναι σχετικά ογκώδες, με κρανιακό θόλο ελαφρά αψιδωτό. Τα μάτια είναι μεγάλα, σκουρόχρωμα και έχουν ζωηρή έκφραση. Τα αυτιά ξεκινούν στο ύψος των ματιών, είναι μεσαίου μήκους, μαλακά, λεπτά και κολλητά στα μάγουλα. Ο λαιμός είναι αρκετά χοντρός και μακρύς. Η ουρά ξεκινά ψηλά, είναι καλυμμένη με πλούσιο τρίχωμα, στην βάση της είναι χοντρή και λεπταίνει προς το άκρο. Το τρίχωμα είναι λεπτό, μεταξένιο, λείο και δεν εμφανίζει, έντονα, κυματισμούς ή μπούκλες, στο κεφάλι και στο μπροστινό μέρος των ποδιών είναι πιο κοντό, στο σώμα είναι μεσαίου μήκους, και πιο πλούσιο είναι στο υπόλοιπο μέρος. Το χρώμα είναι το μαύρο με καστανοκόκκινα σημάδια στη μουσούδα, στο στήθος και στο κάτω μέρος του σώματος, μπορεί να εμφανίσει και ένα μικρό λευκό σημάδι στο στήθος.
 
Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΣΕΤΤΕΡ
Είναι καλό κυνηγόσκυλο (θηραματοφόρο). Του αρέσουν τα χάδια, είναι υπάκουο, ευγενικό, φιλικό, ιδιαίτερα με τα παιδιά και μπορεί να γίνει καλός φύλακας. Διαθέτει πολύ ενεργητικότητα, γι’ αυτό χρειάζεται πολλή άσκηση για να εκτονώνεται. Είναι σκυλί που μπορεί να κοιμάται εκτός σπιτιού. Το τρίχωμά του θέλει περιποίηση και συχνό βούρτσισμα. Έχει ανάγκη μέτριας ποσότητας τροφής.