Γαλλικό Αρτουά

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Γαλλία.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ:

Ο Σκύλος του Αρτουά είναι ένας ιχνηλάτης μεσαίου τύπου ως προς το μέγεθος (briquet), ο οποίος χρησιμοποιείται για κυνήγι με όπλο. Έχει πολύ καλή κατασκευή, είναι μυώδης, δίνοντας μια εντύπωση δύναμης και ενέργειας. Εξαιρετικός κυνηγός για όλα τα τριχωτά θηράματα, τα οποία δύσκολα μπορούν να τον ξεγελάσουν.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Μέσης ταχύτητας σκύλος με μεγάλη αντοχή και δύναμη, κυνηγάει σ' όλα τα εδάφη με μεγάλη ευκολία, μόνος ή σε αγέλη. Πολύ ισορροπημένη συμπεριφορά, στοργικός, αγαπητός και φιλήσυχος. Λόγω της εξαιρετικά λεπτής όσφρησης που διαθέτει, στις πεδιάδες, στους λόγγους και στα βουνά, ο λαγός δεν μπορεί να του ξεφύγει, όσα κόλπα και τεχνάσματα κι αν κάνει. Με την αναμφισβήτητη ενστικτώδη ποιότητα του κυνηγού, κυνηγάει άνετα στα αραιά ή πυκνά δάση, ένα ελάφι ή ζαρκάδι στη σωστή κατεύθυνση που εξυπηρετεί τον κυνηγό. Με το απαράμιλλο θάρρος και την παλικαριά που έχει, στα πυκνά και δύσκολα δάση, είναι ικανός να ξεσηκώσει και το πιο πεισματάρικο αγριογούρουνο. Μύτη μαύρη, δυνατή, με ανοιχτά ρουθούνια. Τα πάνω χείλια καλύπτουν τα κάτω και είναι σημαντικό να δίνουν ένα τετράγωνο σχήμα στη μουσούδα όταν φαίνεται σε προφίλ. Μουσούδα ίσια και σε προφίλ σχεδόν επιμήκης. Μάγουλα άπαχα. Τα μάτια σε σχέση με το πλάτος του μετώπου δεν πρέπει να είναι κοντά το ένα με το άλλο, είναι στρογγυλά, με μελαγχολική και γλυκιά έκφραση. Το χρώμα των ματιών σκούρο καφέ. Ράχη πλατιά και στερεή. Πόδια ελαφρώς επιμήκη, δυνατά και αρκετά χοντρά. Πατούσες μαύρες, σκληρές και συμπαγείς. Όταν κοιτάζουμε το σκύλο από πίσω, μια κάθετη νοητή γραμμή ξεκινάει απ' το σημείο του μηρού και εκτείνεται στο μέσο του ποδιού, στο κότσι, στο μετατάρσιο και στο πόδι. Δέρμα σχεδόν χοντρό. Τρίχωμα κοντό, χοντρό και επίπεδο. Χρώμα τρίχρωμο (μαύρο, άσπρο, κοκκινωπό), με μανδύα ή μεγάλα μπαλώματα στο χρώμα του λαγού ή του ασβού, Έτσι ώστε μερικές φορές να φαίνεται δίχρωμο. Το κεφάλι κοκκινωπό και μερικές φορές με μαύρη κάλυψη. Για τα αρσενικά και τα θηλυκά το μέγεθος είναι 53-58 εκατοστά με βάρος περίπου 28-30 κιλά. 

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΤΟΥΑ

Από ψυχολογική άποψη είναι πολύ ισορροπημένος , μυαλωμένος, έξυπνος, φρόνιμος, επιμελής, δουλευτής και επίμονος. Ιδανικός για κυνήγι καταδίωξης, εργάζεται άριστα μόνος του ή σε ομάδα. Ειδικότητά του ο λαγός και το αγριογούρουνο, τα οποία κυνηγάει με πολύ πάθος. Ζωηρός και παθιασμένος στο λαγό, θαρραλέος και συνετός στο αγριογούρουνο, το οποίο πάντα προσπαθεί να το κρατήσει σε απόσταση ασφαλείας (στάμπα). Τελειομανής στο ντορό, αποφεύγει εύκολα τα λάθη με την επιμονή και το ζήλο που εργάζεται. Δεν φοβάται καθόλου τα πυκνά θαμνώδη μέρη με πουρνάρια και βάτους, κυνηγάει σ' όλα τα δύσκολα εδάφη ορεινά και πεδινά με αξιοθαύμαστη αντοχή. Δεν φοβάται καθόλου τις ακραίες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, είτε είναι χιόνια, βροχές και κρύο, το Αρτουά δεν καταλαβαίνει τίποτα, συνεχίζει τη δουλειά του. Είναι εξαιρετικός κολυμβητής και μπορεί να διασχίσει άνετα ρυάκια και ποταμούς στο διάβα του, όταν βρεθεί σε ανάγκη. Πολύ υπάκουος στο κάλεσμα του κυνηγού σε κάθε περίπτωση.