Ελληνικός ιχνηλάτης / Γκέκας

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Ελλάδα

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ

Η επίσημη ονομασία είναι Ελληνικός Ιχνηλάτης και είναι το κλασικό Ελληνικό κυνηγόσκυλο - ακριβέστερα, λαγωνικό.

Αρχέγονη Ελληνική φυλή που τα βασικά της χαρακτηριστικά παρέμειναν αναλλοίωτα στον χρόνο και αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον έλληνα κυνηγό, την παράδοση και την λαγοθηρία.

Σκύλος ολιγαρκής αφοσιωμένος, με δυνατό σκελετό χωρίς βάρος, ταχύτατος καλπαστής, έντονο κυνηγετικό ένστικτο και προσαρμόζεται με ευκολία και στα πιο δύσκολα μορφολογικά εδάφη, προικισμένος στην ιχνηλασία και στην καταδίωξη του λαγού χωρίς να υστερεί και στο κυνήγι του αγριόχοιρου μιας και η τόλμη σε συνδυασμό με την ευελιξία και την εξυπνάδα είναι χαρίσματα της φυλής.

Ο ελληνικός ιχνηλάτης αποτελεί ένα πραγματικό διαμάντι και καμάρι της ελληνικής παράδοσης και ιστορίας που πρέπει όλοι μας να το διαδώσουμε και να το προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο Ελληνικός ιχνηλάτης έχει μεσαίο μέγεθος με ύψος 48 έως 54 εκατοστά. Το βάρος του κυμαίνεται 20 με 25 κιλά ενώ ο μέσος Όρος ζωής του είναι τα 17 χρόνια. Το τρίχωμά του είναι κοντό, χοντρό και τραχύ στην αφή, σε χρώμα μαύρο και σκούρο πορτοκαλί. Πολλές φορές έχει δύο άσπρα σημάδια στο στήθος. Τα πόδια του είναι καλά σχηματισμένα, μυώδη και δυνατά στα σκέλια και στρόγγυλα με δυνατά νύχια στις πατούσες. Το κεφάλι του είναι μακρύ με φαρδύ μέτωπο και λεπτή μουσούδα. Τα μάτια του είναι μεγάλα και σκούρα με μαύρο περίγραμμα. Τα αυτιά του είναι επίπεδα, στρογγυλά και κρεμαστά. Η πλάτη είναι μακριά και ευθεία, με μικρή κλίση στα καπούλια. Το στήθος του είναι φαρδύ ενώ η ουρά του είναι μεσαίου μήκους, ίσια προς τα πίσω, με μια μικρή καμπύλη προς τα πάνω.

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΧΝΗΛΑΤΗ

Εξαιρετικά αφοσιωμένος, ο Ελληνικός Ιχνηλάτης, έχει ιδιαίτερα προσόντα, είναι πολύ ευγενικός στους τρόπους του, φιλικός και στοργικός. Πληγώνεται όταν παραμελείται και μπορεί να γίνει επιθετικός. Γενναίος και πολύ αγαπητός σκύλος. Αγροτόσκυλο, με γερό και ελαφρύ σκελετό, είναι πολύ γρήγορος στο τρέξιμό του και πολύ αποδοτικός στην κυνηγετική συνήθως εργασία του. Το σώμα του είναι δυνατό και μυώδες, αλλά ποτέ δεν υπερβαίνει τα κιλά του λόγω της υπερκινητικότητάς και της επιμονής του. Είναι προικισμένος με εξαιρετική όσφρηση ιχνηλάτη , με προτίμηση στο κυνήγι λαγού και είναι αρκετά σκληρός και έξυπνος, πράγμα που τον βοηθάει να αποδίδει το ίδιο καλά και στο κυνήγι του Αγριόχοιρου.