05/10/2012
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης (ΚΟΜΑΘ) έχει εκδόσει ένα πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον φυλλάδιο για την εξέταση της υγείας ενός θηράματος που θα καθορίσει σε δεύτερη φάση το αν είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Επίσης δίνονται και χρήσιμες συμβουλές για τη μεταχείριση ενός θηράματος από την ώρα που το σκοτώσαμε μέχρι την ώρα του μαγειρέματος. Κατεβάστε το φυλλάδιο. Διαβάστε μια σύνοψη του φυλλαδίου με τα λόγια του κ. Ιωάννη Πολυχρόνη:
"Το άγριο θήραμα είναι ένας ανεκτίμητος ανανεώσιμος φυσικός πόρος. Οι κυνηγοί είναι αυτοί που έρχονται σ’ επαφή συνεχώς μαζί του και εξαιτίας του είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους στην άγρια φύση. Οι κυνηγοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται περισσότερο από τον καθένα για κάθε τι που επηρεάζει τους πληθυσμούς των θηραμάτων. Έτσι διαμέσου των συλλόγων τους και με την καθοδήγηση των ομοσπονδιών τους αφιερώνουν πολύ χρόνο και δαπανούν πολλά χρήματα για την παρατήρηση και τη διαχείριση εφαρμόζοντας διάφορες δράσεις στα φυσικά ενδιαι-τήματα, ώστε να αναπτύξουν παντού το αειφόρο κυνήγι το οποίο εγγυάται εκτός των άλλων και την παρουσία ποιοτικού θηράματος. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το κυνήγι, παρότι σήμερα κατέχει μία θέση μεταξύ των δραστηριοτήτων υπαίθριας αναψυχής, στην ουσία είναι μια δραστηριότητα απόληψης τροφής άμεσα από τη φύση, που πλουσιοπάροχα μας την παρέχει, όπως είναι άλλωστε το ψάρεμα, η συλλογή άγριων μανιταριών, σαλιγκαριών, διαφόρων χορταρικών, κ.ά. Το θήραμα προσφέρει κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, το οποίο αποτελεί έναν θησαυ-ρό ωφελειών και αξίζει υψηλού σεβασμού. Ο κυνηγός είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της πολύτιμης αυτής τροφικής πηγής και των συνανθρώπων του που θα την καταναλώσουν, στην πλειονότητα δε των περιπτώσεων ανήκουν στο οικογενειακό και στο στενό φιλικό του περιβάλλον. Ο κυνηγός λοιπόν είναι ο μόνος που πρέπει και μπορεί να εγγυηθεί για την κατανάλωση ποιοτικού κρέατος θηράματος. Άλλωστε αυτό επιβάλλεται και από κανονισμό της ΕΕ για την υγιεινή των προϊόντων ζωικής προέλευσης. Ο οδηγός αυτός σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθιστά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, αλλά αποτελεί ένα βοήθημα για τους υπεύθυνους κυνηγούς, ώστε να μπορούν στον κυνηγότοπο, να διακρίνουν αν το κρέας του θηράματος είναι φυσιολογικό και μπορεί να καταναλωθεί ή χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο από κτηνίατρο ή κτηνιατρικές υπηρεσίες. Ευχαριστώ τους επιστημονικούς συνεργάτες της ομοσπονδίας μας που επιμελήθηκαν την έκδοση αυτή, καθώς και την Δ/νση κτηνιατρικής της Νομαρχίας Δράμας για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε."
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια