Καρακάξα

Ημέρες: 
Όλες
Ζώνες: 
20/8 - 14/9
Περίοδος: 
15/9 - 28/2
Επιτρεπόμενος Αριθμός: 
Χωρίς περιορισμό

Η καρακάξα είναι ξηροβατικό πτηνό, ενδημικό στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βορειοδυτική Αφρική, της οικογένειας των κορακοειδών. Το γένος (pica pica) περιλαμβάνει 10 είδη από τα οποία γνωστότερο είναι η Κίσσα η κοινή (Pica pica) κν. καρακάξα. Θεωρείται ως ένα από τα πιο έξυπνα πουλιά, αλλά και ζώα γενικότερα.
Έχει μήκος 40 με 44 εκατοστά, από το οποίο στα ενήλικα το μισό είναι η ουρά και άνοιγμα πτερών 52 με 62 εκατοστά. Ο λαιμός, το κεφάλι, και το στήθος είναι μαύρα με ίχνη μεταλλικού μπλε και μοβ. Οι άκρες των φτερών και τα φτερά στον ώμο έχουν καθαρό λευκό χρώμα και τα φτερά έχουν μαύρο χρώμα με πράσινες και βιολετί αποχρώσεις. Η ουρά είναι μαύρη με μπρονζέ πράσινες αποχρώσεις και άλλα ιριδίζοντα χρώματα. Το φθινόπωρο η ζωή τους παίρνει κοινωνική μορφή. Παρατηρούνται ομάδες από 10-15 άτομα που ψάχνουν για την τροφή τους.
Η καρακάξα μπορεί να φάει και ζωικής προέλευσης τροφές όπως αβγά, νεοσσούς και έντομα, αλλά και φυτικής προέλευσης, δηλαδή είναι ένα παμφάγο πτηνό. Κλέβει ότι γυαλίζει, αλλά και η επίμονη κραυγή της θεωρείται άγγελος καλών ειδήσεων. Είναι μονογαμικό πουλί και τα ζευγάρια μένουν στην περιοχή τους όλο το χρόνο. Η αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα την άνοιξη, όποτε και συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός από καρακάξες. Κατασκευάζουν τις σφαιρικές φωλιές τους ψηλά πάνω σε δέντρα και την προστατεύουν με αγκαθωτά κλαδιά. Γεννούν 4-8 αυγά που έχουν κατά κύριο λόγο μπλε-πράσινο χρώμα με πολλά καφέ και γκρι στίγματα. Η επώαση διαρκεί 17-18 ημέρες.
Το κυνήγι της στην Ελλάδα επιτρέπεται από 15/9 έως 28/2.