24/06/2014
Έξι μήνες περνούν από την παύση της κυνηγετικής περιόδου έως την έναρξή της. Υποχρεωτικά, βάσει νόμου υπάρχει παύση των εκπαιδευτικών λόγω των ζευγαρωμάτων που κάνουν τα θηράματα, την επώαση των αυγών και την ανάπτυξη των νεοσσόνων.
Παρόλα ταύτα, στο εξάμηνο αυτό ο Μάρτιος, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι καλές περίοδοι για να διατηρήσουμε τη φυσική κατάσταση του κυνηγετικού μας σκύλου. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις -και αυτό το λέω από την εμπειρία μου μιλώντας με πολλούς κυνηγούς- κάποιοι δεν τηρούν την πεπατημένη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, όπως καταστροφή των πελμάτων, μυϊκές κράμπες, ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις, καρδιακές προσβολές.
Εγώ λοιπόν σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσω κάποιες απλές συμβουλές για το πώς θα διατηρήσετε το σκύλο σας σε μια ικανοποιητική φυσική κατάσταση με εύκολους τρόπους εξάσκησης που μας έχει δώσει η επιστήμη της αθλιατρικής. Πρώτα, θα εστιάσω στον κυνηγό της πόλης. Σας προτείνω, λοιπόν, να υπάρξει μικρή μείωση της ποσότητας της τροφής. Επιλέξτε από την ίδια εταιρεία τροφής που ταΐζετε τον σκύλο σας τη σειρά συντήρησης (adult). Κάθε μέρα πριν τη δουλειά σας ή αργά το βράδυ βγάλτε το σκύλο σας μια βόλτα, αλλά με διαφορετικό τρόπο από τον κλασσικό. Τι θέλω να πω με αυτό. Προμηθευτείτε από κάποιο κατάστημα με αξεσουάρ ζώων έναν ειδικό ιμάντα το λεγόμενο «στηθόλουρο». Αυτό το λουρί εφευρέθηκε εδώ και πολλά χρόνια από τους Inuit (Εσκιμώους) ως ειδικό λουρί έλξης. Η εργονομία του είναι τέτοια που προσαρμόζεται στο σώμα του σκύλου με αποτέλεσμα κατά τη βόλτα ο σκύλος να τραβά το σωματικό βάρος του κάθε ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα την ίση κατανομή φορτίου και γύμναση των μυών των τρικέφαλων, της οσφύς, του λαιμού και του στήθους στις τρεις διαστάσεις του. Αυτή η άσκηση αν γίνει για 10 λεπτά ημερησίως διατηρεί τον μυϊκό όγκο του σκύλου. Τη φυσική κατάσταση μπορείτε να την δουλέψετε για άλλα 10 λεπτά στο πιο κοντινό πάρκο από το σπίτι σας πετώντας ένα Frisbee ή ένα μπαλάκι. Έτσι με αυτό τον τρόπο συνδυάζετε την εκπαίδευση της επαναφοράς αλλά και ένα συνεχόμενο καλπασμό που εάν ο σκύλος τον είχε διανύσει σε ευθεία θα είχε κάνει μια πορεία καλπασμού το λιγότερο 1,5km.
Για τους κυνηγούς που βρίσκονται έξω από πόλεις, κοντά σε κάποιες λίμνες ή σε κάποιες παραλίες στις οποίες δεν πηγαίνουν λουόμενοι λόγω μη πρόσβασης καλής, βράχων κλπ, μια φορά την εβδομάδα παιχνίδι με το Frisbee για 10 λεπτά κολύμπι είναι ικανό να γυμνάσει το σκύλο περισσότερο από ότι η κλασική βόλτα με το στηθόλουρο. Όταν τελικά έρθει η περίοδος που μπορούμε να πάμε το σκύλο μας σε κάποιο χώρο εκπαίδευσης, θα ξεκινήσουμε το σκύλο πρώτα σε κάμπο και στη συνέχεια σταδιακά θα ανεβούμε στο βουνό. Ένα από τα σημαντικά σημεία που πρέπει να δούμε και να είμαστε προετοιμασμένοι είναι ότι, είτε νεαρός (9-15 μηνών), είτε ενήλικος, πρέπει ανά 3 εξόδους να συναντήσει θήραμα, διαφορετικά πέφτει το ταπεραμέντο του σταδιακά με αποτέλεσμα να μην έχουμε την απόδοση που αναμένουμε. Αυτό για να το πετύχουμε πρέπει να πηγαίνουμε σε χώρους εκγύμνασης με καλής πυκνότητας θήραμα τους οποίους πλέον πολλοί κυνηγετικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα έχουν δημιουργήσει.
Παράλληλα, ο κυνηγός πρέπει να φροντίσει το τρίχωμα του σκύλου του αν μιλάμε για μακρύτριχη φυλή, να περιορίσει το μήκος του, και ιδιαίτερα στους μεσοδακτύλιους χώρους στο εσωτερικό και εξωτερικό μέρος των αυτιών, στις μασχάλες των δύο μπροστινών ποδιών καθώς και στις φράντζες των δύο πίσω για να αποφύγετε τα συρίγγια τα οποία δημιουργούνται από τα αγανά, αλλά και τους ερεθισμούς του δέρματος οι οποίοι προκαλούνται από τις διαφόρων ειδών κολλιτσίδες. Επίσης πρέπει, μετά από κάθε έξοδο να προσέχει τα μάτια του σκύλου του, διότι αυτήν την εποχή ερεθίζονται πολύ από τους διάφορους σπόρους οι οποίοι κατορθώνουν και τρυπώνουν μεταξύ του δεύτερου βλεφάρου ή βολβού του ματιού. Μπορεί να τα ξεπλύνει με νερό ή κολλύριο για να φύγουν τα ξένα σώματα.
Ένα άλλο σημείο το οποίο πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι ο χώρος μεταφοράς των σκύλων, οποίος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερος. Τι θέλω να πω με αυτό. Σύμφωνα με τον νόμο Περί ευζωίας, ένας σκύλος κατά τη μεταφορά του πρέπει να είναι σε όρθια στάση, να έχει ένα ευρύχωρο κουτί που να μπορεί να περιστρέφεται, σε περίπτωση που ουρήσει μέσα στο κλουβί να υπάρχει ειδική σκάφη ώστε να κατακρατά τα ούρα και βεβαίως άφθονο καθαρό νερό. Άλλο ένα σημαντικό είναι ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πρέπει να γίνονται συχνές στάσεις ώστε να βγάζουμε τους σκύλους μας να κινούνται για να μην παθαίνουν μυϊκές ακαμψίες. Προσοχή. Πάρα πολλά σκυλιά πεθαίνουν από θερμοπληξία κάθε χρόνο, ακόμη και μέσα σε αυτοκίνητα με εντελώς ανοιχτά παράθυρα. Επίσης πάντα πρέπει να έχουμε μαζί μας, ενέσεις για την προστασία των σκυλιών μας από τις φόλες και τα δαγκώματα των φιδιών. Εδώ θα χρειαστούμε τη βοήθεια του προσωπικού μας κτηνίατρου ώστε να μας κάνει ένα σεμινάριο για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα φάρμακα σ΄ αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Όταν ξεκινήσει η κυνηγετική περίοδος, πρότασή μου είναι να διαλέξετε έναν κυνηγότοπο, όχι με γνώμονα την πληθώρα των θηραμάτων αλλά τον σταδιακό εγκλιματισμό μέσα στον κυνηγότοπο. Αν έχει πολλούς σκύλους ο κυνηγός να μην βγάζει πολλούς σκύλους μαζί, διότι δημιουργεί είτε παιχνίδι μεταξύ της αγέλης, δηλαδή κυνηγητό και όχι έρευνα, είτε λανθασμένο ανταγωνισμό κατά τη φάση του κυνηγίου. Συγχωρέστε στον σκύλο σας εάν το πρώτο θήραμα της κυνηγετικής περιόδου, το σφίξει λίγο παραπάνω, αλλά μην δεχτείτε σε καμία περίπτωση αυτό να συνεχιστεί. Ένα άλλο λάθος που κάνουν οι κυνηγοί είναι να φωνάζουν και να σφυρίζουν συνεχώς στο σκύλο τους, αποσπώντας τον από τη δουλειά του, και υποβαθμίζοντας κατά αυτό τον τρόπο την αξία του παραγγέλματος.
Εν κατακλείδι, η διατήρηση του κυνηγετικού μας σκύλου όταν υπάρχει σύστημα δεν χρειάζεται ούτε πολύς χρόνος ούτε πολύ χρήμα. Χρειάζεται σωστές κατευθύνσεις, επιμονή και υπομονή ώστε τελικά το κυνήγι μας να αποκτά κάποια αξία.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια