30/05/2014
Η απόκτηση ενός ζώου είναι μια δική σας επιλογή και έχετε ευθύνες και υποχρεώσεις απέναντι στο νέο μέλος της οικογένειας σας. Υπάρχουν κάποια βήματα τα οποία πρέπει να κάνετε για την σωστή ανάπτυξη και αγωγή του κουταβιού σας.
Το κυριότερο σημείο της ανάπτυξης ενός νέου ζώου είναι η σωστή διατροφή. Όπως θα διαπιστώσετε ένα κουτάβι μεγαλώνει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, γεγονός που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας, έτσι ώστε να «χτίσετε» ένα γερό και υγιές ζώο. Μέσω της διατροφής πρέπει να του παρέχετε όλα τα απαραίτητα εκείνα θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα του προσφέρουν αρκετή ενέργεια για να μεγαλώσει σωστά και να σχηματίσει γερά και υγιή κόκαλα και γερούς και υγιείς μύες.
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΟΣ ΚΟΥΤΑΒΙΟΥ: Ο χρόνος της ολοκληρωτικής ανάπτυξης ενός ζώου εξαρτάται αποκλειστικά από την φυλή στην οποία ανήκει. Οι μεγαλόσωμες φυλές ολοκληρώνουν την ανάπτυξη τους σε χρονικό διάστημα δύο χρόνων. Οι μεσαίες φυλές σε 18 μήνες περίπου και οι μικρόσωμες σε 10-12 μήνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί στο χρονικό διάστημα της ανάπτυξης η διατροφή του ζώου πρέπει να είναι εξαιρετικά καλή, αφού σ’ αυτό το διάστημα μπαίνουν οι βάσεις για έναν γερό και υγιή οργανισμό.
Η διατροφή που θα παρέχετε στο κουτάβι σας, θα είναι και πλήρης, θα είναι και ισορροπημένη, έτσι ώστε να του διασφαλίσετε:
1.- Σωστή ανάπτυξη όλων των ζωτικών του οργάνων.
2.- Γερά και υγιή οστά.
3.- Καλή όραση.
4.- Φυσιολογικό μεταβολισμό.
5.- Υγιές και λαμπερό τρίχωμα.
ΘΕΡΜΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΓΕΥΜΑΤΩΝ: Οι θερμιδικές ανάγκες που έχουν τα κουτάβια εξαρτώνται κατά πολύ από την φυλή στην οποίαν ανήκουν. Αφού το ζώο απογαλακτισθεί και είναι στην ηλικία των 6 έως 8 εβδομάδων περίπου, πρέπει να γευματίζει τρεις έως πέντε φορές ημερησίως ή και περισσότερες. Όταν το ζώο φτάσει στην ηλικία των 16 εβδομάδων περίπου, αυτή η ποσότητα αρχίζει να μειώνεται σταδιακά, έτσι ώστε στην ηλικία των 6 μηνών να του παρέχετε δύο με τρία γεύματα.
Στην ηλικία των 9 μηνών τα γεύματα γίνονται δύο μέχρι το ζώο να ενηλικιωθεί, οπότε η διατροφή του περιέχει ένα γεύμα την ημέρα. Η διατροφή του κουταβιού μέχρι να γίνει ένας ενήλικας σκύλος, πρέπει να είναι πλήρης και ισορροπημένη. Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται στο να του παρέχετε συμπληρώματα βιταμινών και ασβεστίου. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπερβολικά μεγάλες δόσεις από βιταμίνες μπορεί να προκαλέσουν τοξικό σόκ.
Επίσης υπερβολικές ποσότητες σε ασβεστίο, φωσφόρο ή βιταμίνης D, μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στην ανάπτυξη των οστών του και αντί για καλό, να προκαλέσετε κακό στον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται μέτρο στη χορήγηση και βιταμινών και ασβεστίου. Ο κτηνίατρος είναι ο μόνος κατάλληλος για να σας συμβουλεύσει, αλλά και να καθορίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα χορήγησης των απαραίτητων συμπληρωμάτων για την σωστή ανάπτυξη του ζώου σας.
Τελικό συμπέρασμα: Η χορήγηση βιταμινών και ασβεστίου κατά την περίοδο ανάπτυξης των κουταβιών είναι απαραίτητη, αλλά όχι υπερβολές, σε όλα χρειάζεται μέτρο και κτηνιατρικές οδηγίες.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΒΙ. Να διαβάζετε προσεκτικά πάντα τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε για να ταΐσετε το ζώο σας. Στις ετικέτες θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες τόσο για το επίπεδο των λιπαρών, όσο και για το ποσοστό των πρωτεϊνών, ινών και νερού της τροφής. Θεωρητικά όταν μια τροφή δεν είναι πλήρης, οφείλει να το αναγράφει στην συσκευασία. Εσείς θέλετε μια τροφή πλήρη για την ανάπτυξη του ζώου σας. Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας και να δίνετε ιδιαίτερη βάση στις συμβουλές του. Τέλος καλό είναι, όταν αγοράζετε τροφή για το κουτάβι σας να συμβουλευτείτε και το κατάστημα, εάν έχετε εμπιστοσύνη στον πωλητή. Υπάρχουν στο εμπόριο πληθώρα τροφών, επιλέξτε την καλύτερη και βέβαια ποτέ την φθηνότερη. Όλοι γνωρίζετε την παροιμία, «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις». Συχνά κάτι που σας φαίνεται οικονομικότερο, ίσως να μην είναι, γιατί αν ο σκύλος σας αρρωστήσει, για διατροφικούς λόγους, θα σας κοστίσει πολύ πιο ακριβά.
Μόλις το ζώο τελειώσει το γεύμα του, η κοιλιά του δεν πρέπει να είναι πρησμένη και να προεξέχει από το σώμα του. Στην περίπτωση αυτή η διόγκωση της κοιλιάς δεν είναι φαγητό, αλλά μάλλον εντερικά παράσιτα, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο.
Χώρος φαγητού. Όταν το κουτάβι έρθει στο σπίτι, πρέπει να αποφασίσετε ποιός θα είναι ο χώρος, όπου το ζώο θα τρώει . Ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει σταθερά ο ίδιος, να μην αλλάζει ποτέ και αν χρειαστεί ν’ αλλάξει, αυτό θα γίνει μόνο σε περίπτωση, που είναι απολύτως αναγκαίο. Ο χώρος όπου το ζώο θα τρώει, πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμος, λίγο απομονωμένος, όχι κοντά σε σώματα θέρμανσης ή ψύξης, ούτε σε σημεία με ρεύματα αέρα και να μην το βλέπει πολύ ο ήλιος. Μην ξεχνάτε ότι είναι ένας από τους βασικούς χώρους του. Η περιοχή αυτή να την διατηρείτε πάντα καθαρή, όπως επίσης και τα πιάτα του φαγητού και του νερού. Ένα μεγάλο κομμάτι εφημερίδας, υπνοσέντονου ή καλύτερα ένα ειδικό σουπλά για σκυλιά κάτω από τα πιάτα του, θα σας βοηθήσει πολύ στο να διατηρείτε καθαρό το χώρο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το καθαρό και δροσερό νερό. Μην ενοχλείτε το ζώο όταν τρώει. Αφού καθορίσετε ακριβώς το τι πρέπει να τρώει το κουτάβι σας, πρέπει να γνωρίζετε και μερικά που δεν πρέπει να του δώσετε!
ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΪΖΟΥΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ
1.- Δεν πρέπει ποτέ να του δώσετε τροφή η οποία είναι πολύ κρύα, ή πολύ ζεστή γιατί μπορεί να αρρωστήσει ή να του προκαλέσετε πόνους στο στομάχι. Η τροφή πρέπει να έχει πάντα θερμοκρασία περιβάλλοντος.
2.- Δεν πρέπει να του δίνετε κόκαλα. Απαγορεύονται δια ροπάλου κόκαλα κοτόπουλου, αρνιού και γενικά κάθε είδος λεπτού και μικρού κόκαλου. Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες είναι πολλές. Μπορεί να προκληθεί διάτρηση στο λαιμό, στο στομάχι ή στο έντερό του. Μπορεί να επέλθει εγκολεασμός, ειλεός.
3.- Δεν πρέπει να του δίνετε γλυκά (κάθε είδους), σοκολάτα, ξηρούς καρπούς,μπαχαρικά.
4.- Δεν πρέπει να του δίνετε ψωμί, πατάτες και μακαρόνια. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε αμύλου, το οποίο οι σκύλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να το μεταβολίζουν καλά και συχνά παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα με κυριότερο τη διάρροια.
5.- Δεν πρέπει να του δίνετε αποφάγια. Δεν αναπτύσσεται σωστά ένα κουτάβι με τα αποφάγια, εκτός ότι θα του προκαλέσετε πρόβλημα βάρους αφού σε μια τέτοια διατροφή δεν μπορείτε να υπολογίσετε ούτε την ποσότητα, ούτε τις θερμίδες.
6.- Δεν πρέπει όταν η οικογένεια τρώει, να του δίνει κανείς τροφή από τα φαγητά που βρίσκονται στο τραπέζι. Είναι μια κακή συνήθεια που δεν κόβεται και θα μάθει να σας ενοχλεί και να παρακαλάει σαν ζητιάνος όταν εσείς τρώτε και δεν του δίνετε.
7.- Δεν πρέπει να προσφέρετε ποικιλία τροφών στο ζώο. Ο σκύλος, σαν σαρκοφάγο, έχει μικρό απόθεμα ενζύμων και αυτό εξηγείται διότι στη φύση, τρώει σχεδόν πάντα τα ίδια και τα ίδια πράγματα. Αν εσείς, εναλλάσσετε τύπους γευμάτων κινδυνεύετε να τον κάνετε απαιτητικό αλλά το σπουδαιότερο, να τον εκθέσετε σε συνεχή προβλήματα μεταβολισμού, όπως κολίτιδα και διάρροιες.
8.- Μην ξεχνάτε ποτέ ότι ο σκύλος είναι ζώο σαρκοφάγο και ΟΧΙ παμφάγο σαν τον άνθρωπο!
ΜΑΓΕΙΡΕΥΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ Το θέμα είναι σοβαρό και ασφαλώς πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχει τους φανατικούς υποστηρικτές του. Τελικά είναι μύθος, λάθος και ποια πραγματικά η αξία του μαγειρευμένου φαγητού; Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει εκφράσεις του τύπου «για το σκύλο μου εγώ αγοράζω το καλύτερο κρέας, ή τον ταΐζω όπως ακριβώς τα παιδιά μου, δεν κάνω διακρίσεις, ή κάθε μέρα και διαφορετικό φαγητό μαγειρεύω για το σκύλο μου, δεν του αρέσει το ίδιο φαγητό καθημερινά, ή…..». Και ξαφνικά…. το ζώο ξύνεται σαν μανιακό, τρώει το δέρμα του και τα πόδια του, έχει φύγει το τρίχωμά στη ράχη, έχει πληγές με πύον σε διάφορα σημεία του σώματος, τα δόντια είναι βρόμικα και το στόμα του μυρίζει ανυπόφορα, τον πονούν λίγο τα πόδια του και κουτσαίνει πότε-πότε, αναπνέει δύσκολα ή βήχει συχνά. Έτσι με τη λογική ότι η αγάπη περνά αναγκαστικά από το στομάχι, ακόμα και του σκύλου, έχουμε την άσχημη κατάληξη, ο πολυαγαπημένος σύντροφος ν’ αποκτά ξαφνικά, αλλά όχι αναίτια, προβλήματα καρδιάς πολύ νωρίτερα, πόνους στα πόδια λόγω του υπερβολικού βάρους, και ασταμάτητο ξύσιμο, που τελικά οδηγείται σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, κυρτικοστεροειδών, καρδιοφαρμάκων κ.α..
Τελικά το μαγειρευμένο φαγητό είναι κακό για την υγεία του ζώου μας; Το μαγειρευμένο φαγητό ασφαλώς και δεν είναι κακό για το σκύλο μας, αλλά σημαντικό είναι, ότι το γεύμα που του προσφέρουμε πρέπει να είναι πλήρες και ισορροπημένο, γεγονός όχι και πολύ εύκολο για να το επιτύχετε μόνοι σας, οπότε αρχίσουν οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις μια διατροφής με διαταραχή στην ισορροπία του επίπεδου των λιπαρών, αλλά και διαταραχή στο ποσοστό των πρωτεϊνών, ινών και νερού της τροφής. Εάν είστε από τους φανατικούς υποστηρικτές του μαγειρευμένου φαγητού, τότε καλό είναι να έχετε συνεχή και άμεση συνεργασία με τον κτηνίατρο σας.
Το "ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ" ιδρύθηκε το 1982 με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για τα κατοικίδια ζώα. Διαθέτει δύο σύγχρονα ιατρεία, ένα στο κέντρο της Αθήνας και ένα στην Αργυρούπολη, και ένα άριστα εξοπλισμένο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστούν όλα τα είδη των προβλημάτων υγείας των ζώων. Ακόμη, στις καταπράσινες εγκαταστάσεις 16 στρεμμάτων του «ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ» ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στο Μαρκόπουλο Μεσογείων λειτουργεί ένα οργανωμένο ξενοδοχείο μικρών ζώων όπου μπορείτε να εμπιστευθείτε άφοβα τη φύλαξη του κυνηγόσκυλου σας. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια