Χωροθέτηση Καταδυτικών Πάρκων από το ΥΠΕΚΑ

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, και ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, παραβρέθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που έχει συσταθεί για τη θεσμοθέτηση των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικών Πάρκων (ΠΟΑΚΠ).

Στην Επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων, Οικονομικών, Εσωτερικών, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, της Διεύθυνσης Χωροταξίας και του τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέδειξε την εθνική σημασία του έργου της Επιτροπής, για την προώθηση των σχετικών επενδύσεων και την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει η Επιτροπή, καθώς η ανάπτυξη καταδυτικών πάρκων είναι μια καινοτόμα δραστηριότητα που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ποιοτικού τουρισμού της χώρας, δίνοντας σε έναν τουριστικό πληθυσμό -που ανθεί και αριθμεί ήδη 8.000.000 τουρίστες παγκοσμίως και πάνω από 4.000.000 μόνο στην Ευρώπη- έναν νέο προορισμό, όπως η χώρας μας. Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο που απαιτείται από όλους η προώθηση καινοτόμων, βιώσιμων λύσεων, ιδιαίτερα στα ζητήματα του Θεματικού Τουρισμού, όπου η χώρα μας εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, πολυμορφία, ενδιαφέροντες βυθούς (υφάλους, σπήλαια, ναυάγια), καθαρότητα υδάτων και άρα μεγάλη υποβρύχια ορατότητα, έντονο διαμελισμό με πλήθος βραχονησίδων, δυνατότητα συνδυασμού με άλλα τουριστικά ενδιαφέροντα. Η δημιουργία και η εξέλιξη αυτής της ήπιας μορφής τουρισμού, μπορεί να αποτελέσει μέσο ποιοτικής αναβάθμισης του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος από τη χώρα μας και να συμβάλει στην αναμόρφωση της καταδυτικής και οικολογικής συνείδησης, καθώς επίσης στην ενίσχυση του υφιστάμενου τουριστικού κλάδου. Oι καταδυτικές δραστηριότητες αποτελούν πόλο έλξης «απαιτητικών» τουριστών, υψηλού οικονομικού επιπέδου, συνεπώς μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να ωθήσει την πολιτεία και όλους μας για τη βελτίωση και άλλων παρεχόμενων υπηρεσιών και απαραίτητων υποδομών με γνώμονα πάντα την βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής, θα προκύψει σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τους όρους, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να επιτραπούν δραστηριότητες καταδυτικών πάρκων στη χώρα.

Πηγή: 
ΥΠΕΚΑ