28/07/2016
Το πρωί της 25ης Ιουλίου 2016 εντοπίστηκε, από επιστημονικό συνεργάτη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας και Θράκης (ΚΟΜΑΘ), νεκρό, θηλυκό τσακάλι στον κεντρικό δρόμο που συνδέει το Πλαγιάρι με την Επανομή, κοντά στο “Παιδικό Χωριό SOS”.
Ο θάνατος του ζώου είχε προέλθει, προφανώς, από σύγκρουση με διερχόμενο όχημα κατά την προσπάθεια του να διασχίσει το δρόμο. Αμέσως ενημερώθηκε ειδικά εκπαιδευμένος Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ, μετέβη στο συγκεκριμένο σημείο, όπου με κατάλληλο εξοπλισμό περισυνέλλεξε το νεκρό ζώο και το μετέφερε στο Κτηνιατρείο του Λαγκαδά, όπου και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εξεταστεί για την παρουσία του ιού της λύσσας.
Η ύπαρξη τσακαλιών στην ευρύτερη περιοχή του υγροτόπου της Επανομής ήταν γνωστή στους επιστημονικούς συνεργάτες της ΚΟΜΑΘ από την εύρεση ιχνών και από την ακρόαση φωνητικών καλεσμάτων. Ωστόσο έως σήμερα δεν είχε καταγραφεί η παρουσία τσακαλιού κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Το τσακάλι (Canis aureus) προτιμά περιοχές που εναλλάσσονται εκτάσεις με φυσική βλάστηση, αγροτικές καλλιέργειες, ρέματα με πυκνή βλάστηση, παραποτάμια δάση και υγρότοποι. Είναι είδος παμφάγο, παρά το ότι συγκαταλέγεται στα σαρκοφάγα, ενώ εμφανίζει διαφοροποιήσεις στην τροφική συμπεριφορά ανάλογα με την εποχή. Καταναλώνει φρούτα, καρπούς, ερπετά, αμφίβια, ασπόνδυλα μικρά θηλαστικά, πτώματα κ.α.
Σημαντική είναι η συμβολή του στον έλεγχο των πληθυσμών των τρωκτικών σε αγροτικές περιοχές. Στα Βαλκάνια βρίσκεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Ευρώπης. Στην Ελλάδα ήταν παλαιότερα «επικηρυγμένο» είδος (από το 1974 – 1981), αλλά στα χρόνια που ακολούθησαν έως σήμερα φαίνεται να ανακάμπτουν οι πληθυσμοί του και να εποικίζονται περιοχές που απουσίαζε για δεκαετίες. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσαρμοστικότητά του σε ανθρωπογενή ενδιαιτήματα, αλλά και στη δυνατότητά του να αξιοποιεί κατάλληλα ενδιαιτήματα μικρού εμβαδού. Τα τελευταία χρόνια τσακάλια είχαν έντονη παρουσία στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Σερρών. Είναι άγνωστο αν το τσακάλι στη χώρα μας έχει συμβάλλει στην εξάπλωση της λύσσας και άλλων ζωοανθρωπονόσων.