Δηλητηριασμένα δολώματα στη Βλάστη Κοζάνης

Την 03-04-2017 και ώρα 15:35 ενημερώθηκε ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, με θέση εργασίας την Πτολεμαΐδα, από κυνηγό – μέλος του Κ.Σ. Εορδαίας ότι γνωστός του, κατά τον περίπατο που έκανε με τον σκύλο του σε δασική περιοχή της Τ.Κ. Βλάστης του Δήμου Εορδαίας, είδε τον σκύλο του να πεθαίνει μετά από κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος.

Αμέσως ο Θηροφύλακας επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του άτυχου σκύλου και κατόπιν συναντήθηκε μαζί του και αφού του έκανε γνωστό το σημείο, παραδίδοντας του και δείγμα από ζωικό λίπος που είχε καταναλώσει ο σκύλος του, μετέβηκε στην αναφερόμενη περιοχή ενημερώνοντας ταυτόχρονα για το συμβάν και το οικείο Δασαρχείο Κοζάνης. Διενεργήθηκε έρευνα στην ευρύτερη περιοχή όμως εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν (βροχόπτωση) δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τυχών και άλλων δηλητηριασμένων δολωμάτων. Για το συμβάν ενημερώθηκε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Εορδαίας και αποφασίσθηκε την επομένη 04-04-2017 να συνεχισθεί η έρευνα με την συνδρομή του θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας και να επιτηρηθεί η περιοχή.

Έτσι, την Τρίτη το πρωί πραγματοποιήθηκε εκ νέου έρευνα από τον θηροφύλακα του Κ.Σ. Εορδαίας χωρίς αποτέλεσμα και επιτηρήθηκε η περιοχή για την αποτροπή νέου κρούσματος δηλητηρίασης ζώων. Ταυτόχρονα ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της περιοχής πήγε στο Δασονομείο Πτολεμαΐδας όπου ανέφερε για το περιστατικό και τις ενέργειες που έγιναν από τη θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων. παραδίδοντας το δείγμα του ζωικού λίπους για τις περαιτέρω ενέργειες της Δασικής Υπηρεσίας. Κατά τις απογευματινές ώρες της 04-04-2017 κλιμάκιο Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων μετέβη και πάλι στην περιοχή όπου μετά από εντατική πολύωρη έρευνα εντόπισε στη δασική θέση «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ» εντός των ορίων του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «ΛΑΜΠΑΝΙΤΣΑΣ», μια νεκρή προβατίνα στην οποία άγνωστοι είχαν τοποθετήσει ισχυρή δόση δηλητηρίου το οποίο είχε έντονη οσμή.

Το ζώο είχε σφαχθεί πρόσφατα προφανώς για να χρησιμοποιηθεί ως δηλητηριασμένο δόλωμα. Ενημερώθηκε άμεσα η τοπική κτηνιατρική και δασική υπηρεσία και στην συνέχεια το ζώο μεταφέρθηκε, αφού πάρθηκαν όλα τα μέτρα βιοασφάλειας. Έγινε λήψη από τους Θηροφύλακες εμποτισμένου βιολογικού υλικού από το νεκρό ζώο για να δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό την ταυτοποίηση του δηλητηρίου που χρησιμοποιήθηκε. Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε κάθε ύποπτο περιστατικό να ειδοποιούν άμεσα τη Δασική Υπηρεσία.

Περιοχή: 
Κοζάνη
Πηγή: 
ΚΟΜΑΘ