Δείγμα λύσσας σε αλεπού στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης

Ενημερώνουμε τα μέλη του κυνηγετικού συλλόγου μετά απο δειγματολογική εξέταση που έχει γίνει, έχει βρεθεί σε αλεπού δείγμα λύσσας, στην περιοχή Παλαιοκάστρου του νομού Κοζάνης.

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι να προβούν στα αναγκαία μέτρα προφύλαξης (δηλ. αντιλυσσικό εμβόλιο).

Συμπτώματα σε σκύλο: Η νόσος στην αρχή εκδηλώνεται με ανησυχία, απρόκλητα γαυγίσματα, σιελλόρροια, το ζώο γίνεται ευρέθιστο, δαγκώνει ό,τι βρει μπροστά του και παρουσιάζει έντονη επιθετικότητα. Στη συνέχεια έχουμε την εμφάνιση παράλυσης.

Για οποιοδήποτε κρούσμα παρακαλω ενημερώστε τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κοζάνης.

 

Μετά από το συμβάν η Κ.Σ.Ε. έβγαλε την ακόλυθη ανακοίνωση για τη πρόληψη της λύσσας:

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας, ως συνεργάτης του τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, και ιδιαιτέρως μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος λύσσας σε αλεπού στην Κοζάνη (περιοχή Σιάτιστας), που μας γνωστοποιήθηκε επισήμως την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012, επισημαίνει και συνιστά τα εξής:

  • Τον άμεσο εμβολιασμό από κτηνίατρο, με εγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο όλων των σκύλων και όλων των δεσποζόμενων θηλαστικών συντροφιάς (γάτες κ.ά.) που δεν έχουν εμβολιαστεί.
  • Τον αυστηρό έλεγχο κατά την αγορά σκύλων από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από τις Βαλκανικές χώρες και την Τουρκία
  • Την αποφυγή σωματικής επαφής με ζώα της άγριας πανίδας
  • Την άμεση ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών, κατά την περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψη σας ζώο της άγριας πανίδας με ασυνήθιστη (ύποπτη) συμπεριφορά.

Επίσης, άμεση θα πρέπει να είναι η ενημέρωση των αρμοδίων, όταν παρατηρήσετε και οικόσιτους ή αδέσποτους σκύλους με τα παρακάτω συμπτώματα:

 1. Μανιακή συμπεριφορά: νευρικότητα χωρίς αιτία, τρόμο με το παραμικρό και ανορεξία. Μετά από 24-72 ώρες αυξάνονται σημαντικά τα συμπτώματα του φόβου και της ανησυχίας, το ζώο γίνεται πολύ επιθετικό και δαγκώνει ό,τι βρεθεί μπροστά του. Από το στόμα του ζώου ρέουν άφθονα σάλια και το γαύγισμα μεταβάλλεται σε βραχνό ουρλιαχτό

2. Καταθλιπτική συμπεριφορά: η περίοδος της παραπάνω νευρικότητας είναι πολύ μικρή ή δεν εμφανίζεται καθόλου. Παρατηρείται παράλυση του τραχήλου και των μυών που βοηθούν στην κατάποση, η οποία συνοδεύεται από άφθονα σάλια. Αρμόδιοι φορείς με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνείτε και να αναφέρετε τυχόν ύποπτα περιστατικά είναι το τμήμα Ζωοανθρωπονόσων (τηλ. 2102125725), το ΚΕΕΛΠΝΟ (τηλ. 2105212000), οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες καθώς και οι φύλακες θήρας της περιοχής σας. Τέλος, τονίζουμε για μία ακόμη φορά, ότι η καλύτερη πρόληψη αυτής της ασθένειας είναι ο σωστός εμβολισμός των σκύλων κατά της λύσσας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ, Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΕΩΡΓ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Πηγή: K.Σ.Ε