Δασμοί σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ

Το αμερικανικό γραφείο αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) δημοσιοποίησε τον κατάλογο των προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25%, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης ΗΠΑ- Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις στην Airbus. 

Όπως μας ενημερώνει το Euronews, η εν λόγω αμερικανική απόφαση ήρθε μετά από πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που αποφαίνεται ότι η Airbus έλαβε αθέμιτα επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κράτη και συγκεκριμένα από Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ην. Βασίλειο. Οι εμπορικές αυτές κυρώσεις, που θα ακριβύνουν σημαντικά σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, θα εφαρμοστούν από την 18η Οκτωβρίου. Στην πρώτη γραμμή των επιβαρύνσεων βρίσκονται τα εμπορικά αεροσκάφη που παράγονται σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή τους τέσσερις εταίρους της αεροναυπηγικής Airbus. Τα αεροσκάφη αυτά θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%. Όμως, το USTR θεωρεί ότι την απόφαση να χορηγηθούν αθέμιτες επιδοτήσεις στην Airbus την πήραν συλλογικά οι χώρες της ΕΕ.

Σε αυτό τον κατάλογο η Ελλάδα εμφανίζεται στους δασμούς 25% που θα επιβληθούν σε τυριά και υποκατάστατα τυριών, γιαούρτι, βούτυρο, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς, ροδάκινα και κομπόστες, πορτοκάλια, λεμόνια και χοιρινό. Το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με βάση μία πρώτη εκτίμηση, θεωρεί ότι «ο αντίκτυπος για την Ελλάδα θα είναι περιορισμένος», αφού από τον κατάλογο εξαιρέθηκε το ελληνικό ελαιόλαδο (εξαγωγές 90 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως) και οι βρώσιμες ελιές, που είναι βασικά προϊόντα εξαγωγής στις ΗΠΑ. Την εξαίρεση του ελαιολάδου είχε ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από τον υπουργό Εμπορίου Γ. Ρος, στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο αντρών στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σοκαρισμένοι είναι οι παραγωγοί ροδάκινου και κομπόστας στην Κεντρική Μακεδονία και τη Λάρισα. Είχαν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να πιέσει το αμερικανικό υπουργείο ώστε να εξαιρεθούν οι ελληνικές κομπόστες από την επιβολή δασμών και δηλώνουν «απογοητευμένοι» από την αποτυχία της προσπάθειας. Στις ΗΠΑ εξάγονται κάθε χρόνο ελληνικές κομπόστες (κυρίως ροδάκινου και φρουτοσαλάτες, αλλά και αχλαδιού) αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, δηλ. περίπου 15% του συνόλου των εξαγωγών. Είναι το δεύτερο ισχυρό πλήγμα που δέχονται οι παραγωγοί μετά το εμπάργκο στη Ρωσία, συνεπεία του οποίου οι περισσότεροι είχαν στρέψει τις καλλιέργειές τους στο συμπύρηνο ροδάκινο (από τα 117 χιλιάδες στρέμματα που καλλιεργούνταν το 2014 φέτος έφτασαν τα 190 χιλιάδες στρέμματα). 

Πηγή: 
euronews