Απειλούμενος γύπας επιστρέφει σπίτι του με την Turkish Cargo

Έχοντας προηγούμενη εμπειρία στην αερομεταφορά ζώων, υπό φυσιολογικές συνθήκες, η Turkish Cargo ολοκλήρωσε μία ακόμα επιχείρηση διάσωσης, για ένα γύπα Griffon, που ανήκει σε απειλούμενο είδος όρνεου.

Ο γύπας επέστρεψε με την Τurkish Cargο στο Βελιγράδι, στη Σερβία από όπου ξεκίνησε το εποχικό μεταναστευτικό του ταξίδι διανύοντας 1600 χιλιόμετρα πριν ακινητοποιηθεί από εξάντληση στη Şanlıurfa, στην Τουρκία. Ο ηλικίας 1.5 έτους σπάνιος Γύπας ανήνει στο είδος Griffon που απαντάται μόνο στην Ευρώπη, αποκαλείται Dobrila και είναι μέρος του οικοσυστήματος στο φαράγγι Uvac στη Σερβία. Ο Dobrila εντοπίστηκε από αγρότες στην Şanlıurfa, όπου σταμάτησε εξαντλημένος από το ταξίδι του και μεταφέρθηκε στο κέντρο διάσωσης και αποκατάστασης άγριων ζώων της πόλης.

Στο κέντρο διάσωσης το πτηνό υποβλήθηκε σε ιατρικούς ελέγχους και νοσηλέυτηκε για να ανακτήσει το υγιές του βάρος. Στη συνέχεια απελευθερώθηκε για να συνεχίσει το ταξιδι του, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να τα καταφέρει. Κατόπιν τούτου οι αρμόδιοι του Υπουργείου Γεωργίας και Δασολογίας της Τουρκίας επικοινώνησαν με τις αρχές της Σερβίας και αφού ταυτοποίησαν το πτηνό αποφάσισαν από κοινού τον επαναπατρισμό του Dobrila προκειμένου να παραμείνει για νοσηλεία στο Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών (Siniša Stanković) στο Βελιγράδι. Το πτηνό μετέφερε στη Σερβία, μέσω της Istanbul η Turkish Cargo. Ο Dobrila παραδόθηκε στους Σέρβους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της τελετής που παρακολούθησε ο Tanju Bilgic, ο Πρέσβης της Τουρκίας στη Σερβία και ο Goran Trivan, ο Υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας τη Σερβίας.

“Σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα για τον Dobrila: ύστερα από μήνες ιατρικής αποκατάστασης πετάει για πρώτη φορά. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Turkish Cargo για την υποστήριξή της, δήλωσε η Βιολόγος που παρακολουθεί τον Dobrila, Irena Hrıbsek (Ίδρυμα για την Προσατσία των Πτηνών). Η Turkish Cargo, ενεργώντας σύμφωνα με το όραμα #MissionRescue και πραγματοποιώντας μεταφορές ζώων με τη μέγιστη φροντίδα, πρόσφατα μετέφερε από την Ουκρανία στο φυσικό τους περιβάλλον, στο Johannesburg τέσσερα λιοντάρια που υπέφεραν από πείνα. Έχοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο που εξυπηρετεί περισσότερους από 300 προορισμούς σε 124 χώρες του κόσμου, η Turkish Cargo υιοθετεί τους κανόνες CITES και IATA LAR (Κανονισμοί της IATA για ζωντανά ζώα), ως αναφορά στις διαδικασίες αποδοχής, αποθήκευσης και αποστολής κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μεταφοράς ζώων που παρέχει με τη μέγιστη φροντίδα. 

Πηγή: 
Δελτίο Τύπου