Ξεκινά το... σαφάρι για αγριογούρουνα!

Ξεκινά το... σαφάρι για αγριογούρουνα!

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο την μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων και τον περιορισμό του ενδεχομένου να περάσει η αφρικανική πανώλη των χοίρων και στη χώρα μας, ξεκινά ένα ιδιότυπο σαφάρι για τα θηράματα στη Βόρεια Ελλάδα. 

Όπως μας ενημερώνει το ethnos.gr σε σχετικό του δημοσίευμα, όλα γίνονται από το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους και τις δασικές υπηρεσίες, καθώς μικτά συνεργεία κυνηγών και δασικών υπαλλήλων συγκροτούνται σε διάφορες περιοχές και βγαίνουν… παγανιά, με στόχο την αναζήτηση και την οργανωμένη θήρευση ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων, στο πλαίσιο υπουργικής απόφασης που υπέγραψε τον περασμένο Αύγουστο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη συγκρότηση 18 συνεργείων σε ισάριθμες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η πρώτη επιχείρηση έχει ήδη πραγματοποιηθεί στον Βώλακα της Δράμας, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες δύο επιχειρήσεις σε Αλεξανδρούπολη και Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Σημειώνεται πως η αφρικανική πανώλη των χοίρων, που εδώ και έναν χρόνο έχει εντοπιστεί στη γειτονική Βουλγαρία, έχει φτάσει πλέον μια «ανάσα» από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με τα δύο πιο πρόσφατα κρούσματα να εντοπίζονται σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από την Ελλάδα, βόρεια της Δράμας και της Κομοτηνής, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, κυρίως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Για τη συγκρότηση των συνεργείων, έχει εξασφαλιστεί η ασφαλιστική κάλυψη όσων συμμετέχουν σε αυτά. Όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3139/Β/7-8-2019), θα επιτρέπεται η αγοραπωλησία των θηραμάτων, με διαδικασία που θα καθοριστεί με αποφάσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ενώ ποσοστό μέχρι 20% του βάρους του κρέατος θα μπορεί να διατίθεται δωρεάν -μετά από τον κτηνιατρικό έλεγχο – σε κοινωνικά παντοπωλεία και ιδρύματα της εκάστοτε περιοχής. Σύμφωνα με τη λίστα που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη συγκρότηση συνεργείων σε Κιλκίς, Κομοτηνή-Σάπες, Αλεξανδρούπολη-Φέρες, Σουφλί, Προσοτσάνη-Δράμα-Δοξάτο, Σέρρες, Κασσάνδρα, Αρναία, Νάουσα, Λαγκαδά-Ζαγκλιβέρι, Σταυρούπολη Ξάνθης, Παιονία-Αξιούπολη Κιλκίς, Σιδηρόκαστρο-Ροδολίβος Σερρών, Θεσσαλονίκη-Αμπελόκηπους, Σταυρό, Μουδανιά-Ορμύλια-Πολύγυρο, Κατερίνη-Αιγίνιο και Νιγρίτα.

Η ΚΟΜΑ-Θ έχει καλέσει τους κυνηγούς-μέλη της να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και να συνεργαστούν ως εθελοντές για τη συγκρότηση των συνεργείων, ενώ σε πολλές περιοχές μέλη κυνηγετικών συλλόγων δίνουν εθελοντικά δείγματα –εκτός διαδικασίας– από δικά τους θηράματα, για εξέταση στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Πέρα από τα μέτρα επιτήρησης για την πανώλη των χοίρων, οι επιχειρήσεις οργανωμένης θήρας θα εξυπηρετήσουν και τον στόχο μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων (susscrofa), καθώς και των ημίαιμων χοίρων που βρίσκονται σε υπερπληθυσμό στην ελληνική ύπαιθρο, προκαλώντας ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. 

Σαφάρι
Αγριόχοιρος
Υπερπληθυσμός
Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων
ΥΠΕΝ
Πηγή: 
ethnos.gr
Θήραμα: