Βλάπτει το κυνήγι την ακοή;

Ο κ. Μηνάς Αρτόπουλος

Απαντήσεις γύρω από το ερώτημα εάν το κυνήγι βλάπτει την ακοή μας δίνει στο άρθρο του ο Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, υπεύθυνος Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "Μητέρα".

Είναι αλήθεια ότι το κυνήγι βλάπτει την ακοή;

Βεβαίως. Οι κυνηγοί, εξεταζόμενοι ως πληθυσμιακή υπο-ομάδα, παρουσιάζουν βαρηκοΐα από θόρυβο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού που ασχολούνται με πυροβόλα όπλα. Κάθε πυροβολισμός, από μόνος του, έχει αρκετή ένταση για να βλάψει την ακοή, ιδίως αυτών που είναι αρκετά κοντά. Αυτό ονομάζεται ακουστικό τραύμα (βαρηκοΐα υψηλών συχνοτήτων στα 4000Hz). Ο θόρυβος της εκπυρσοκροτήσεως έχει το χαρακτηριστικό της πολύ μεγάλης εντάσεως με πολύ μικρή διάρκεια ( 140dB). Αυτό σημαίνει μεγάλη πυκνότητα ενεργείας. Δεν βλάπτει απλώς τον κοχλία (ακοή), αλλά επηρεάζει δυσμενώς και τον οπίσθιο λαβύρινθο (ισορροπία), όπως απεδείχθη σε σχετικώς πρόσφατες μελέτες. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι παρατεινομένη έκθεση σε θόρυβο επιπέδου μεγαλυτέρου των 85 dB βλάπτει.

Mόνο η ακοή επηρεάζεται από τον θόρυβο;

Ο λαβύρινθος (έσω ους) είναι όργανο ενιαίο, παρ' ότι εκτελεί δύο λειτουργίες. Θα ήταν παράδοξο να μην επηρεάζεται συνολικώς. Συχνά λοιπόν παρουσιάζεται βουητό μετά από έκθεση σε θόρυβο, που μπορεί να είναι παροδικό ή μόνιμο. Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί ίλιγγος, είτε ως άμεση εκδήλωση σοβαρού ακουστικού τραυματισμού, είτε ως απώτερη επιπλοκή. Άλλες γενικότερες επιδράσεις του θορύβου στον άνθρωπο είναι η ευερεθιστότητα, η συναισθηματική αστάθεια, το άγχος, η αύξηση της αρτηριακής πιέσεως και της καρδιακής συχνότητας, η υπερχλωρυδρία του στομάχου κλπ.

Πως μπορεί να προστατευτεί ο κυνηγός;

Ο κυνηγός πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύσει την ακοή του χρησιμοποιώντας ωτασπίδες. Οι ωτασπίδες είναι προστατευτικά όργανα, σχεδιασμένα για να μειώνουν το επίπεδο εντάσεως του ήχου που φθάνει στο τύμπανο. Υπάρχουν δύο ειδών ωτασπίδες:

• Οι εσωτερικές (τύπου βύσματος) και

• οι εξωτερικές (κοινώς "ακουστικά").

Η μέγιστη προστασία υπάρχει όταν η ένταση του πυροβολισμού μειώνεται σε επίπεδα κάτω των 85dB και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ψηφιακού τύπου ωτοασπίδες οι οποίες εισέρχονται μέσα στον ακουστικό πόρο τουλάχιστον για 12-15mm. Η επιλογή και η εφαρμογή θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένους επιστήμονες βάση των ιδιαιτεροτήτων του κάθε κυνηγού. Για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για τις ωτοασπίδες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ

Μηνάς Ν. Αρτόπουλος
Ωτοασπίδες κυνηγιού
Otomed
Ακοή
Πηγή: 
otomed