Την αγανάκτησή της εκφράζει η Ορνιθολογική για τη νέα Ρυθμιστική

Την αγανάκτησή της εκφράζει η Ορνιθολογική για τη νέα Ρυθμιστική

Αντικυνηγετικός είναι ο χαρακτήρας της ανακοίνωσης της Ορνιθολογικής Εταιρείας με αφορμή την έναρξη της φετινής κυνηγετικής περιόδου, την οποία παρακολούθησε, όπως αναφέρει "με αγανάκτηση".

Στην ανακοίνωση της Ορνιθολογικής Εταιρείες αναφέρονται τα εξής: "Η φετινή Ρυθμιστική Απόφαση για την άσκηση της θήρας αποτελεί μια επανάληψη παρελθόντων, αποτυχημένων πρακτικών και νοοτροπιών. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) για άλλη μία χρονιά κώφευσε στις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ως προς τον βιώσιμο τρόπο άσκησης της θήρας στην ελληνική επικράτεια. Η νέα Υπουργική Απόφαση δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά σε τίποτα σε σύγκριση με την περσινή, αγνοώντας παντελώς, τεκμηριωμένες επιστημονικές προτάσεις".

"Παροιμιώδης είναι πια η επιμονή του Υπουργείου στη διατήρηση του συστήματος των κλιμακωτών ημερομηνιών, επιτρέποντας έτσι την άσκηση της θήρας πέραν της 31 Ιανουαρίου κατά την περίοδο που ορισμένα είδη έχουν ήδη ξεκινήσει το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς τους τόπους αναπαραγωγής, ορισμένα, δε, όπως ο Κότσυφας, έχουν ήδη προχωρήσει στην αναπαραγωγή. Παράλληλα, η άσκηση του κυνηγιού το Φεβρουάριο προκαλεί σημαντική όχληση και σε άλλα, μη θηρεύσιμα είδη, που συνυπάρχουν στον ίδιο βιότοπο. Συνεχίζεται η θήρα ειδών όπως η Ψαλίδα, παρόλο που τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία τεκμηριώνουν την πληθυσμιακή κατάρρευση του είδους στην Ελλάδα. Σημειώνεται επιπλέον ότι όχι μόνο η Ψαλίδα αλλά και άλλα είδη πάπιας για τα οποία το ΥΠΕΝ επιτρέπει τη θήρευση όπως η Σαρσέλα, το Γκισάρι και το Σφυριχτάρι έχουν ενταχθεί στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της ΕΕ με την ένδειξη «Τρωτό», ενώ η πληθυσμιακή τους τάση βαίνει μειούμενη στη χώρα μας".

"Η απόφαση του ΥΠΕΝ για εξακολούθηση της θήρας των ειδών αυτών και ειδικά της Ψαλίδας θα επιφέρει μη αναστρέψιμη βλάβη στην κατάσταση των πληθυσμών τους. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργείου να απαγορεύσει το κυνήγι σε μεγάλο μέρος του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς αλλά αιτούμαστε την ουσιαστική και αποτελεσματική πάταξη της ανεξέλεγκτης λαθροθηρίας στην προστατευόμενη αυτή περιοχή. Σημειώνεται δε, ότι συνεχίζουμε από πέρυσι να είμαστε σε αναμονή για το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα της θήρας στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, ενός Υγροτόπου Διεθνούς Σημασίας που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υγροτόπων Ραμσάρ. Η Ορνιθολογική έχει ήδη από το 2012 αποδείξει τεκμηριωμένα την αρνητική επίδραση της θήρας στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, καθώς προκαλεί μεγάλη όχληση και επηρεάζει τόσο τα θηρεύσιμα όσο και τα προστατευόμενα είδη".

Και καταλήγει η Ορνιθολογική: "Μέχρι πότε, άραγε, θα συνεχίσει ο αρμόδιος Υπουργός να μην ανταποκρίνεται στο θεσμικό του ρόλο, αγνοώντας έγκριτα επιστημονικά στοιχεία και αψηφώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για την προστασία της βιοποικιλότητας; Ελπίζουμε πως κάποια στιγμή επιτέλους, η θήρα στην Ελλάδα θα αναβαθμιστεί στα επίπεδα που ορίζει η εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία". Είναι σαφές ότι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θέλει να συμβάλλει στην ενίσχυση του κλίματος πίεσης προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος για περιορισμούς στο κυνήγι. 

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Νέα Ρυθμιστική
Ρυθμιστική θήρας 2017-2018
Πηγή: 
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία