Θερμοπληξία!Προσοχή!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Πρώτο και σημαντικό είναι να παραμείνουμε σε δροσερό και υγιεινό περιβάλλον κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά ζεστής ημέρας, αλλά να σκεφτούμε και τα κατοικίδια ζώα μας. Όπως εμείς οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα μας υποφέρουν από το ζεστό καιρό με κίνδυνο θερμοπληξίας, αν δεν διατηρούνται σε δροσερό χώρο.

Αναγκαίο να φέρετε τα κατοικίδια ζώα σας μέσα στο σπίτι, όταν είναι πολύ ζεστός ο καιρός. Εάν δεν μπορεί να μείνει μέσα, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν προστατευμένες σκιερές περιοχές στον κήπο σας, όπου το ζώο μπορεί να ξεκουραστεί. Ελέγξτε αν υπάρχει σκιά όλες τις ώρες της ημέρας. Μην αφήνετε τα κατοικίδια ζώα σας σε κλειστούς χώρους όπως υπόστεγα κήπων ή γκαράζ, καθώς αυτά μπορεί να ζεσταθούν πολύ γρήγορα σε μια καυτή ημέρα και να γίνουν επικίνδυνα. Βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδια ζώα σας έχουν άφθονο καθαρό, φρέσκο νερό να πίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μην έχει τοποθετηθεί το νερό στον ήλιο. Βάζοντας κομμάτια πάγου στο νερό του κατοικίδιου ζώου σας, βοηθάει να κρατήσετε δροσερό το νερό όλη την ημέρα. Σκεφτείτε ότι είναι πιο σωστό να έχετε δύο ποτίστρες με νερό για κάθε ενδεχόμενο. Μην αφήνετε τα τρόφιμα του κατοικίδιου ζώου σας έξω στη ζέστη. Όταν το ζώο σας δεν τρώει το φαγητό του, μην του το αφήνετε, αλλά βάλτε το στο ψυγείο για αργότερα. Να αποφύγετε το περπάτημα και τις βόλτες μέσα στη ζέστη, για αυτό η βόλτα καλό είναι να γίνεται νωρίς το πρωί ή το βράδυ όταν είναι πιο δροσερό το περιβάλλον. Στη βόλτα σας, έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό και ένα μπωλ. Επίσης, σκεφτείτε τα πόδια του ζώου σας στις καυτές επιφάνειες αυτών των ημερών, όπως είναι τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι ασφάλτου, η καυτή άμμος κ.α. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ράτσες σκύλων που είναι πιο ευάλωτες στις ψηλές θερμοκρασίες. Ευάλωτες ράτσες είναι τα πεκινουά, μαστίφ, μποξέρ, παγκ, μπουλντόγκ.  Ποτέ Μα Ποτέ μην αφήνετε τα κατοικίδια ζώα σε ένα αυτοκίνητο σε πολύ ζεστές ημέρες έστω και αν τα παράθυρα είναι εν μέρει ανοιχτά.
 
Τι πρέπει να κάνετε εάν το κατοικίδιο ζώο σας παρουσιάζει σημάδια θερμοπληξίας.
Εάν το κατοικίδιο ζώο σας παρουσιάζει σημάδια θερμοπληξίας, δηλαδή εφίδρωση, λαχάνιασμα, σιελόρροια, ή η γλώσσα του κρέμεται, τότε μεταφέρετε το ζώο άμεσα σε ένα δροσερό μέρος και προσπαθήστε να του δώσετε να πιει νερό και να το δροσίσετε με κάθε τρόπο. Εάν ένα σκυλί δείχνει σημάδια θερμοπληξίας, ο καλύτερος τρόπος για να το δροσίσετε είναι να το βάλετε μέσα στο νερό, ακόμα και την κοιλιά του μέσα στο νερό. Έτσι θα δροσιστεί πιο γρήγορα από το να ψεκάσετε με νερό. Τα ηλικιωμένα ή τα πολύ νεαρά ζώα στρεσάρονται και παθαίνουν πιο εύκολα θερμοπληξία κατά τη διάρκεια ζεστών περιόδων. Σε κάθε περίπτωση θερμοπληξίας επικοινωνήστε με έναν κτηνίατρο, χωρίς καθυστέρηση, διότι αυτό μπορεί να σώσει τη ζωή του κατοικίδιου ζώου σας.
 
 
θερμοπληξία
Σκύλος
καλοκαίρι
Πηγή: 
http://www.vets.com.gr/