Θανάτωση αγελάδων λόγω λύσσας στο Κιλκίς

Θανάτωση αγελάδων λόγω λύσσας στο Κιλκίς

Μετά την εμφάνιση κρούσματος λύσσας σε αγελάδα στο Κιλκίς, ανακαλύφθηκε ότι νοσσεί και δεύτερο βοοειδές από το ίδιο κοπάδι, επομένως έγινε επιτακτική η λήψη έκτακτων μέτρων από τις αρμόδιες Αρχές. 

Τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μυριόφυτο του Νομού Κιλκίς. Είναι τα πρώτα κρούσματα σε παραγωγικά ζώα, έπειτα από δεκάδες κρούσματα σε ζώα κυρίως της άγριας πανίδας. Τα δύο βοοειδή ασθένησαν ξαφνικά, το ένα μετά το άλλο, και παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα, κάτι που οδήγησε τους κτηνοτρόφους να καταφύγουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς. Τα δείγματα στάλθηκαν στο αρμόδιο ιολογικό εργαστήριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο ταυτοποίησε τα κρούσματα, το πρώτο την περασμένη Τετάρτη και το δεύτερο το απόγευμα του Σαββάτου.

Με μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας, η συγκεκριμένη μονάδα, που αριθμεί 60 αγελάδες, απομονώθηκε και απαγορεύτηκε η μετακίνηση των ζώων, τα οποία θα θανατωθούν στο σύνολό τους. Επίσης, απαγορεύτηκε η διάθεση γάλακτος από τη συγκεκριμένη μονάδα, ενώ τα δύο αδέλφια-ιδιοκτήτες της εμβολιάστηκαν προληπτικά για το ενδεχόμενο να προσβληθούν και οι ίδιοι από τον επικίνδυνο ιό, που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Σημειώνεται πως για το γάλα που έχει διακινηθεί πριν από την ταυτοποίηση του κρούσματος, και πιθανό να είναι μολυσμένο, δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχει υποστεί βρασμό ή παστερίωση, παρά μόνο αν καταναλωθεί ωμό. «Η μονάδα είναι απομονωμένη και με τα μέτρα που έχουμε λάβει θα αποτρέψουμε την επέκταση της λύσσας», ανέφερε στο «Εθνος» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς, Γιώργος Στεφανίδης. Εκτιμάται πως ο ιός μεταφέρθηκε στο κοπάδι μέσω της βοσκής των ζώων σε περιοχή η οποία είχε μολυνθεί, πιθανότατα από άρρωστη αλεπού.

Στην Π.Ε. Κιλκίς έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 15 κρούσματα λύσσας σε αλεπούδες, από τα 35 που έχουν ταυτοποιηθεί πανελλαδικά στο συγκεκριμένο είδος ζώου, ενώ έχουν εντοπιστεί 3 κρούσματα σε σκύλους και ένα σε γάτα. 

Αγελάδες
Βοοειδή
Κιλκίς
Λύσσα
Κρούσμα Λύσσας
Πηγή: 
Εφημερίδα Έθνος